Новооткритата комета C/2023 A3 постепенно се приближава към Слънцето, ставайки

...
Новооткритата комета C/2023 A3 постепенно се приближава към Слънцето, ставайки
Коментари Харесай

Приближава комета, която ще изглежда много по-ярка от звездите

Новооткритата комета C/2023 A3 последователно се доближава към Слънцето, ставайки все по-ярка и по-ярка. Астрономите предвиждат, че тя ще бъде с 0,7 звездна големина в перихелия, най-близката до Слънцето точка на орбитата, която ще доближи на 28 септември 2024 година, когато ще стане забележима на нашето нощно небе.

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) бе открита напълно неотдавна, на 22-ри февруари 2023 година, от телескопа ATLAS в Южна Африка. Тогава тя се намираше на разстояние към 7,3 астрономически единици от Слънцето (малко над един милиард километра), а яркостта ѝ беше оценена на 18,1. Обсерваторията на Пурпурната планина (Цзиеншан) в Китай заяви на Центъра за дребни планети за откриването на обект с бляскавост 18,7 на фотоси, направени няколко дни по-рано, на 9-ти януари 2023 година Това бе същата комета, по тази причина обектът получи имената на двете обсерватории.

По-късно кометата бе видяна на остарели фотоси, направени на 22-ри декември 2022 година от Центъра за преходни феномени „ Цвики “ в обсерваторията Паломар в Калифорния. По това време яркостта ѝ е била сред 19,2 и 19,6. Това е дългопериодична комета ( по формулировка над 200 години), с доста ексцентрична орбита; тя ще доближи перихелия в края на месец септември 2024 година и ще бъде най-близо до Земята няколко дни по-късно, на 12 октомври 2024 година (± 2 дни). Тогава тя ще се намира на разстояние 0,47 AU от Земята.

Оценките на астрономите за яркостта на обекта са предварителни. Но при всички случаи можем да чакаме доста приятни наблюдения. Астрономът-любител Гидеон ван Буйтен смята, че кометата ще доближи стойност 1 в перихелия и 0 в най-близката си точка до Земята; други астрономи плануват още по-ниски стойности, достигащи даже до -0,2.

Напомняме, че колкото по-малка е магнитудата, толкоз по-ярък е обектът. За съпоставяне, забележимата звездна големина на Слънцето е -27, а забележимата звездна големина на Сириус, най-ярката звезда на нощното небе, е -1,46. Бетелгейзе и Антарес имат забележими звездни величини надлежно 0,42 и 1,06. Видимата звездна големина на планетата Венера варира сред -4,6 и -3,7. За съпоставяне, известната комета C/2020 F3 (NEOWISE), забележима на нашето небе през 2020 година, доближи 0,9 по време на последното си прехвръкване.

Кометата C/2023 A3 ще бъде един от най-ярките обекти в нощното небе през идната година. Според изчисленията на Гидеон ван Буйтен нейната бляскавост може да доближи даже -3,5 заради директното разпръскване, което се получава, когато кометата е сред Земята и Слънцето: когато се доближава към Слънцето, опашката на кометата и нейната „ кома “ – облакът от прахуляк и газ, който я заобикаля – могат да разсейват светлината от Слънцето, правейки кометата по-ярка. Възможно е обаче при приближаването на кометата към Слънцето тя да се разпадне и да се върне назад във външната Слънчева система.

Освен с изключителната си бляскавост кометата C/2023 A3 се откроява и със своята скорост: тя се движи с към 290 664 км/ч (почти 81 км/сек). Необходими са ѝ към 80 660 години, с цел да направи едно цялостно завъртане към Слънчевата система. Понастоящем се намира някъде сред орбитите на Сатурн и Юпитер и с уместно съоръжение може да бъде следена през втората половина на нощта в съзвездието Офиукус.

Тя би трябвало да стане отчетливо забележима през месец юли 2024 година Най-подходящото време за наблюдаване на C/2023 A3 от северното полукълбо е 13-ти октомври, когато тя ще бъде забележима с просто око. Тя ще се появи в небето на зазоряване покрай съзвездията Хидра и Чаша. Наблюдението ѝ обаче може да бъде затруднено от изгряващото Слънце, което бързо ще закрие светлината ѝ. От средата на ноември 2024 година тя ще се вижда единствено с наблюдателни уреди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР