Новооткрита черна дупка може да е най-близката до Земята, като

...
Новооткрита черна дупка може да е най-близката до Земята, като
Коментари Харесай

Астрономи откриха най – близката до Земята черна дупка

Новооткрита черна дупка може да е най-близката до Земята, като даже може да се забележи нейният галактически дом на нощното небе без телескоп.

Черната дупка, която се намира на 1000 светлинни години от Земята е в южното съзвездие Телескопиум. Тя принадлежи към система с две звезди, които са задоволително ярки, с цел да се следят с просто око. Но несъмнено, няма да можете да видите самата черна дупка; солидният обект има толкоз мощно гравитационно дърпане, че нищо – даже и светлината – не може да избяга от нея.

Астрономите разкрили тази черна дупка, до момента в който изучавали това, което считали просто за двоична звездна система, или две звезди, които обикалят към орбитален център на маса. Те са употребявали 2,2-метровия телескоп MPG / ESO в обсерваторията Ла Сила в Чили, с цел да следят бинарната звезда, известна като HR 6819, като част от по-широко изследване на двойни звездни системи. Когато анализирали наблюденията си, откривателите били шокирани да схванат, че в системата се крие трети обект: черна дупка.

Въпреки че астрономите не могат непосредствено да следят черната дупка, те са в положение да създадат извода за нейното наличие въз основа на гравитационните й взаимоотношения с другите два обекта в системата. Наблюдавайки я в продължение на няколко месеца, те съумели да картографират орбитите на звездите и да схванат, че в нея би трябвало да работи и различен солиден, незабележим обект.

Наблюдението също демонстрира, че една от двете звезди обикаля към невидимия обект на всеки 40 дни, до момента в който другата звезда се намира на доста по-голямо разстояние от черната дупка.

Те пресметнали, че обектът е черна дупка със звездна маса – черна дупка, която се образува от колапса на умираща звезда – с към четири пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

„ Невидим обект с маса, минимум четири пъти по-голяма от тази на Слънцето, може да бъде единствено черна дупка “, споделя в изказване Томас Ривиниус, академик от Европейската южна обсерватория, който управлява новото изследване. „ Тази система съдържа най-близката черна дупка до Земята, за която знаем “, добави той.

След черната дупка на HR 6819, най-близката известна черна дупка е на към 3000 светлинни години от Земята в съзвездието Моноцерос. Разбира се, може да има и други дебнещи още по-близо черни дупки, които занапред ще бъдат открити. Астрономите пресмятат, че има милиони черни дупки в нашата вселена.

Черната дупка в системата HR 6819 е една от първите черни дупки със звездна маса, открити в нашата вселена, която не отделя ярки рентгенови лъчи, до момента в който мощно взаимодейства със своите съпътстващи звезди, а откритието може да помогне на откривателите да намерят и други сходни „ тихи “ черни дупки в Млечния път.

„ Там би трябвало да има стотици милиони черни дупки, само че ние знаем единствено за доста малко от тях “, сподели Ривиниус. „ Знанието какво да търсим би трябвало да ни сложи в по-добра позиция да го намерим. “

Небесните наблюдаващи в Южното полукълбо могат да видят звездите в системата HR 6819 на нощното небе без помощта на бинокъл или телескоп.

„ Бяхме тотално сюрпризирани, когато разбрахме, че това е първата звездна система с черна дупка, която може да се види с невъоръжено око “, споделя Петър Хадрава, академик от Академията на науките на Чешката република в Прага и съавтор на изследването.

Дуото се появява като единична звезда от пета големина в съзвездие Телескопий, покрай границата със съзвездието Паун. В скалата на величината, в която по-малки цифри значат по-ярки обекти, най-слабите обекти, забележими за човешкото око, са с магнитуд 6,5. В момента бинарната звезда свети с магнитуд 5.4 – малко по-ярък от Уран.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР