Камбоджа избира Хун Мане, син на силен владетел, за нов премиер

...
Новоизбраното национално събрание на Камбоджа във вторник одобри Хун Мане
Коментари Харесай

Новоизбраното национално събрание на Камбоджа във вторник одобри Хун Мане за нов министър-председател на страната, слагайки край на почти четири десетилетието управление на баща му Хун Сен. Дали Хун Мане ще продължи силния стил на лидерство на баща си или ще предложи на Камбоджа демократични реформи и ще подобри връзките с Запад?

Най-голямото от петте деца на Хун Сен, Хун Мане е роден през 1977 г. в провинциална Камбоджа. Баща му каза, че синът му е роден от дух, който се е появил от баняново дърво в проблясък на светлина.

Хун Мане е женен за Пич Чанмони, дъщеря на виден камбоджански политик и има три деца.

За разлика от неговото баща, който не е имал официално образование, Хун Мане е имал привилегировано образование, като е получил магистърска степен от Нюйоркския университет и докторска степен от Бристолския университет във Великобритания, и двете по икономика.

Подготвен за работата

A възпитаник на военната академия Уест Пойнт в Съединените щати, 45-годишният Хун Манет се издигна бързо в редиците на въоръжените сили на Камбоджа, ръководейки екип за борба с тероризма и служейки като заместник-началник на звеното за лична охрана на баща си, както и началник на армията и заместник военен командир.

На политическия фронт той ръководеше младежкото крило на управляващата Камбоджанска народна партия (CPP) и беше член на нейния постоянен комитет – постепенни ходове, които издигнаха репутацията му сред по-младите поколения.

В в края на 2021 г. Хун Сен обяви Хун Мане за свой помазан наследник и по-късно беше одобрен от КНП като „бъдещ министър-председател“. Той беше кандидат на избори миналия месец, които бяха широко отхвърлени като погрешни поради липсата на смислена опозиция срещу CPP.

Защитен от баща си

След като държеше настрана вътрешни и външни предизвикателства по време на неговия 38 години на власт, Хун Сен е осигурил на сина си ненадминато образование и военно обучение, ход според политическите анализатори е бил да се гарантира, че наследяването е легитимно сред обществеността, КНП и елита на страната, а не се възприема само като непотизъм.

Невъзмутим от западната критика, Хун Сен организира продължило години репресии срещу своите съперници, с десетки арестувани или затворени задочно, ефективно елиминирайки опозицията си и разчиствайки пътя за гладко наследяване.

Хун Сен възнамерява да играе активна политическа роля роля в продължение на поне десетилетие, вероятно целяща да изолира сина си от вътрешни предизвикателства, за да му позволи да изгради своя собствена властова база. Бившият премиер планира да стане президент на горната камара на Сената.

Малко се знае за визията на Хун Манет за Камбоджа. Той поддържа нисък международен профил и рядко е давал интервюта.

Много публични изяви през последните години бяха ограничени до срещи и поздрави, позиране за селфита с поддръжници и махане и усмивки пред тълпите.

Някои забележки по време на изборите кампанията беше подобна на ожесточеността на баща му, включително наричането на базираните в чужбина опоненти „екстремисти“.

Демократичните реформи са малко вероятни в близко бъдеще

Големите сили ще следят внимателно за признаци дали Хун Мане ще поддържа авторитарното статукво или преследва по-голяма либерализация и по-западен стил на демокрация.

Демократичните реформи са малко вероятни скоро и може да изискват от него да се откаже от част от контрола на CPP върху ключови независими институции и да отвори отново политическото пространство за опоненти и синдикати .

Подобни ходове биха могли да изложат правителството му на непознато обществено внимание и рискуват да разбият мрежите за покровителство и баланса на силите, които Хун Сен успешно управляваше от години.

Хун Мане отказа да отговори на въпрос на репортер по време на изборите на дали ще управлява различно от баща си. В забележките си, след като стана премиер, той обеща да подобри икономиката, върховенството на закона и социалната справедливост, както и да развие човешките ресурси и инфраструктурата, да се бори с изменението на климата и да повиши заплатите на фабричните работници и държавните служители.

Чуждите сили ще бъдат търси улики за това дали опитът му, живеещ във Великобритания и Съединените щати, може да доведе до подобряване на изпитателните връзки на Камбоджа със Запада или до усилие да намали икономическата зависимост и политическото разчитане на Китай.

Президентът на САЩ- Бизнес съветът на АСЕАН по-рано този месец каза на Ройтерс, че организацията се надява скоро да приеме Хун Мане в Ню Йорк, отбелязвайки, че той е „различен човек“ от баща си.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР