Новоизбраният президент на Гватемала критикува плана за „преврат“, който да му попречи да вземе властта

...
Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало осъди в петък продължаващ
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало осъди в петък "продължаващ преврат" от институциите на страната, за да му попречат да поеме властта, след като неговата политическа партия беше спряна.

Аревало, 64-годишен социолог, се измъкна от неизвестността, за да спечели изборите на 20 август с обещанието си да се справи с подкупите, което според наблюдатели е разтревожило корумпирания елит.

След кампания, белязана от опасения за намесвайки се, Аревало в понеделник беше обявен за победител в изборите с 58 процента от гласовете, но избирателният трибунал спря неговото движение Semilla (Seed).

„Има група корумпирани политици и служители, които отказват да приемат този резултат и стартираха план за нарушаване на конституционния ред и нарушаване на демокрацията", каза Аревало на пресконференция.

"Тези действия представляват държавен преврат, който се насърчава от институциите, които трябва да гарантират справедливостта в нашата страна."

Аревало направи огромно разочарование, като се класира на балотаж след първи тур, белязан от апатия сред избирателите, уморени от бедността, насилието и корупцията, които тласкат хиляди в чужбина всяка година в търсене на по-добър живот, много от които в Съединените щати.

След първия тур на гласуването на 25 юни гватемалският съдия Фреди Орелана, по искане на прокурора Рафаел Куручиче, нареди на избирателния трибунал да отстрани Semilla в очакване на разследване на предполагаеми аномалии в регистрацията й като партия.

Орелана и Куручиче са както в списък на САЩ с „корумпирани актьори“, така и чуждестранни съюзници, критикувани за намеса в изборния процес.

По това време съдът каза, че партия не може да бъде спряна по време на предизборна кампания.

Но с гласуването приключи, спирането беше потвърдено.

„Виждаме продължаващ преврат, в който правосъдният апарат се използва за нарушаване на самото правосъдие, подигравайки се на народната воля, свободно изразена на изборите“, каза Аревало.

Смъртни заплахи

Анализатори казаха пред AFP, че отстраняването няма да попречи на Аревало да поеме президентския пост през януари, но ще попречи на работата на неговата партия Semilla в Конгреса.

Партията също не може да прави изявления или да събира пари.

„Те отслабват и отказват ресурсите, властта и легитимността, които хората на Гватемала са ни предоставили законно“, каза Аревало.

Ръководителят на избирателната мисия в Гватемала за Организацията на американските държави (ОАД), Еладио Лоисага , също предупреди за възможен „пробив в конституционния ред в Гватемала.“

Говорейки на извънредна среща във Вашингтон относно Гватемала, Лоаиза каза, че мисията „счита, че злоупотребата със законови инструменти... продължава да причинява висока степен на несигурност в процеса и излага на риск демократичната стабилност на страната."

Миналата седмица базираната във Вашингтон Междуамериканска комисия по правата на човека (IACHR) каза, че Аревало и неговият заместник Карин Ерера "са подложени на стигматизиране, тормоз , преследване, публично разкриване на лични данни в социалните медии и заплахи, включително два конкретни плана да ги наранят и дори да ги убият. тяхната защита.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР