Новоизбраните конституционни съдии трябва да положат клетва до часове. И

...
Новоизбраните конституционни съдии трябва да положат клетва до часове. И
Коментари Харесай

Николай Свинаров: МиГ-овете ни са 40-годишни, колкото и да ги поправяш, няма да станат 20-годишни

Новоизбраните конституционни съдии би трябвало да положат клетва до часове. И ще могат пълноправно да вземат участие във взимането на решения по проблеми, стигнали до Конституционен съд.

" По-скоро е въпрос на морал дали да вземат участие или не, когато се преглеждат жалбите, свързани с измененията в Конституцията. Не би трябвало да вземат участие при вземането на решение ", разяснява някогашният министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на " Денят ON AIR ".

Той попита също редно ли е Народното събрание да се базира на едни правила и правила, а президентът, който не се базира на тези правила и правила, да желае да се съблюдават от Народното събрание, само че не и от него.

" Това е знак на един човек, който е ядосан и не желае да вземе отношение. Президентът по доста от въпросите, по които не желае да приказва, просто не приказва ", сподели още Свинаров. Според него няма по какъв начин Конституционен съд да не е политизиран, откакто е политически орган. 

" Десислава Атанасова не е по-малко политизирана от Филип Димитров, а това, че е минало време от неговото присъединяване в политиката... Винаги ще се намерят рецензии, само че е хубаво да има и малко оптимизъм - преди години казвахме, че България е министерска република, тъй като държавното управление дефинира всичко, един от образците беше, че ръководителите на ръководещите партии са министър-председател или заместник-министър ръководител. Сега ставаме парламентарна република, ръководителите са шефове на парламентарни групи, това повече ми наподобява на парламентарна република ", съобщи Свинаров.

Юристът разяснява и ролята на Движение за права и свободи в ръководството - безапелационен е, че с неговите гласове може да образува болшинства в каквато посока благопожелание.

" Движение за права и свободи продължава да е балансьор, без Движение за права и свободи няма конституционно болшинство, което се изисква за някои от органите, без Движение за права и свободи няма да има и нормално болшинство, в случай че това решат водачите на партиите ", на мнение е Свинаров.

Той даде позитивна оценка на свършеното през ръководството на кабинета " Денков ". 

" Както и да се назова, постоянно е било коалиция, важно е, че значими за страната обстоятелства бяха осъществени за 7-месечното ръководство на това държавно управление и на този парламент. Парламентарните водачи да не стават по-тоталитарни, а да се връщат към демократичните правила ", прикани някогашният боен министър.

Като човек, управлявал военното министерство, той разяснява и решението турски изтребител да охранява небето над България. 

" Да не забравяме, че Турция беше една от страните, които ни помогнаха да влезем в НАТО. Ние доста малко самолети ще имаме, с цел да участваме в интернационалните интервенции на Алианса. МиГ-овете ни са 40-годишни, колкото и да ги поправяш, няма да станат 20-годишни. На България е нужна съгласуемост с оръжията, които употребява Алиансът. По системата " Свой - непознат ", МиГ-ът няма в никакъв случай да стане част от натовско въоръжение, постоянно ще бъде разпознаван като непознат ", даде образец Николай Свинаров.

Гостът прикани плановете за превъоръжаване да не бъдат изоставяни, с цел да няма пропуск в националната сигурност. 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР