Ново времеВ дните, когато се навършва една година от първото

...
Ново времеВ дните, когато се навършва една година от първото
Коментари Харесай

Излезе новият брой на сп. Ново време


" Ново време "

В дните, когато се навършва една година от първото съвещание на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия (26-27.09.2020 г.), излезе от щемпел новият брой 7-8 за 2021 година на сп. " Ново време " с водеща тематика " За преучредяване на Българска социалистическа партия и на левицата! ".

Тогава Конгресът реши: Българска социалистическа партия потегля на избори с Резолюцията " Промяна за България! Сега! ", както и до 2022 година да бъде показан за разискване план за нова стратегия на партията. Днес отчитаме цялостния неуспех на тези решения – две невиждани изборни загуби и блокирана програмна активност. По всичко проличава, че подготовката за президентските и парламентарните избори на 14 ноември т.г. още веднъж отрежда на Българска социалистическа партия второстепенна роля в политическия живот, неспособна да предложи на страната по този начин нужната качествено нова обществена вероятност.

Подробни данни за застрашителния за бъдещето на партията срив на доверието към нея през тази година ще намерите в квалифицираните от редакцията " Данни за присъединяване на БСП/коалиция в национални избори 1990-2021 година ". Сурова истина, пред която обаче Националният съвет на Българска социалистическа партия неприемливо си затвори очите в признатия от него в края на м. юли т.г. Доклад за резултатите на " Българска социалистическа партия за България " от извършените на 11 юли 2021 година парламентарни избори, също поместен в книжката.

Ето за какво в последния брой на " Ново време " се насочва апел за надълбоко обновяване на програмните, политическите и организационни основи и активност на партията. На този апел е отдадена публикацията на Георги Пирински " Повелята на деня - преучредяване на Българска социалистическа партия и на левицата! ", в която се пледира за мощна левица, годна да разчупи статуквото и да даде нов небосвод за развиване на България. Двата поместени в броя документа - Манифестът на идейно-политическото обединяване в Българска социалистическа партия " Социализъм ХХI век " и Позицията " Време е! " на група леви деятели, съдържат редица визии с упоритостта да отговорят на това основно предизвикателство.

В броя са включени и поредност материали, вписващи се в общата тематика " Социализъм ХХI век " – есето на Алберт Айнщайн " Защо социализъм? " ; проучването на проф. Васил Проданов " Модели на социализма и пътища към тях, 130 години по-късно " ; обзорът " Нова " лява вълна " в Латинска Америка? Кое е новото? Къде е лявото? " на Къдринка Къдринова. С отношение към тематиката са и публикациите " Оптимистичен взор към българския социализъм " на проф. доктор Захари Захариев, " Поява и развиване на левия щемпел в България " на проф. д.н. Ивайло Христов, както и " Функциониране и динамичност на асиметричното общество " на проф. Мюмюн Тахиров.

Изданието съдържа и материали за настоящите проблеми на левицата - " Правата на служащите и чиновниците – положение и неотложни въпроси за решение " на вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов, както и три публикации, които се разгласяват в съдействие със списание " The Progressive Post " - за проектите за възобновяване и резистентност на страните от ЕС; за проверката на фискалните правила на Европейски Съюз и за нуждата от нова система, отхвърляща неолибералния капитализъм.

***

В София списание " Ново време " може да се купи в книжарница " Български книжици " (ул. " Аксаков " 10 – под колоните на " Кристал " ), книжарница " Нисим " (бул. " Васил Левски " 59) и галерия-книжарница " София прес " (ул. " Славянска " 29).

Сп. " Ново време " излиза с помощта на даренията на свои читатели и другари, които се одобряват по банков път и в редакцията – София, ул. " Позитано " 20А, ет. 7, стая 107. Там, след авансово позвъняване на тел. 0889181010 или с писмо на адрес [email protected], може да се намерят новият и предходните броеве на списанието. Най-сигурният метод през 2022 година да следите постоянно изявленията на сп. " Ново време " е да се абонирате за него, което можете да извършите в редакцията на в. " Дума " (София, ул. " Позитано " 20А, ет. 7), в поделенията на " Български пощи " АД и в офисите на " Доби прес " ЕООД.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР