Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини Иран

...
Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини Иран
Коментари Харесай

Аржентински съд обвини Иран за атентат срещу еврейски център през 1994 г.

Ново решение на висшия углавен съд на Аржентина упрекна Иран за съдбовната офанзива през 1994 година против центъра на еврейската общественост AMIA в Буенос Айрес, обявявайки я за " закононарушение против човечеството " в решение, което проправя пътя жертвите да търсят правдивост, стана ясно от съдебни документи, представени от " Ройтерс ".

Съдиите постановиха, че атентатът против Аржентинско израелско взаимно съдружие (AMIA) - най-смъртоносният по рода си в историята на страната, който умъртви 85 души и остави стотици ранени - е осъществен от въоръжената формация Хизбула и е в отговор на " политически и стратегически проект " от Иран.

Представители на аржентинската еврейска общественост споделиха, че правосъдното решение е " историческо " и " неповторимо " , защото дава опция на роднините на жертвите да заведат каузи против Ислямската република.

Президентът Хавиер Милей отпразнува решението, като сподели, че това е " забележителна стъпка " , която поставя завършек на десетилетия на " закъснения и прикриване ", в публично изказване.

Аржентинското правораздаване от дълго време твърди, че Иран стои зад офанзивата , само че взаимните следствия и заповедите за арест на Интерпол не са довели до на никое място . Иран отхвърли да съобщи жители, наказани в Аржентина. Техеран отхвърли да е забъркан.

Прокурорите в отчета упрекнаха висши ирански чиновници и членове на " Хизбула " , че са наредили бомбения атентат, както и офанзивата през 1992 година против израелското посолство в Аржентина, при което починаха 22 души.

" Значението на тези тежки нарушавания на правата на индивида за интернационалната общественост като цяло се базира на задължението на страната да обезпечи правосъдна отбрана " , написа арбитър Хуан Баутиста Махикес, който упорства за правна промяна.

През 2013 година Аржентина и Иран подписаха меморандум за съгласие , който се опитваше да сътвори която да проверява нападението, само че съглашението по този начин и не влезе в действие и докара до дело против тогавашния президент Кристина Фернандес де Киршнер за хипотетично прикриване интервенция.

Съдия Махикес посочи фигурата на някогашния прокурор Алберто Нисман, който разследваше офанзивата и беше открит мъртъв в дома си през януари 2015 година, откакто гневно подлага на критика Фернандес де Киршнер за укриването на хипотетичната отговорност на Иран за офанзивата.
 С ново дело правозащитници се пробват са спрат немския оръжеен експорт за Израел
С ново дело правозащитници се пробват са спрат немския оръжеен експорт за Израел

Миналата седмица бе подаден различен иск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР