Ново разделение във властта. Спор между партньорите възникна, както за

...
Ново разделение във властта. Спор между партньорите възникна, както за
Коментари Харесай

Държавният дълг пак скара партньорите във властта

Ново разделяне във властта. Спор сред сътрудниците породи, както за поемането на нов държавен дълг, по този начин и за това кой по кое време е научил за него.

Нарушена връзка или негоден телефон във властта. Това са вероятните пояснения за изострения звук сред сътрудниците в сглобката.

Още в неделя водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че се готви изтегляне на 7,5 милиарда дълг и това не е в съгласие с сътрудниците.

В понеделник Политическа партия - Демократична България дадоха отговор, че този дълг е заложен още в бюджета и не е вест.

Намеси се и Движение за права и свободи, които поддържаха тезата на ГЕРБ. Те желаеха Асен Василев да осведоми сътрудниците за протичащото се с дълга. 

Спорът да вземем или не нов държавен дълг ненадейно се преформулира. Вече звучи по този начин: Знаели ли са или не Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС за този дълг.

„ Това решение е записано в Закона за държавния бюджет, който всички ние приехме в Народно събрание единствено преди три месеца. Цялата група на ГЕРБ гласоподава този бюджет. Не мисля, че това е тематика която може да повлияе на взаимоотношенията ни, изключително когато сме взели решението всички дружно “, сподели Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

След като през вчерашния ден разгласи, че никой не го е питал да се взима или не дълг от 7 милиарда и половина, през днешния ден Борисов разясни:

„ То не е заложено в бюджета. Бюджетът не е импортиран, а такова нещо за дълга ние предупреждавахме да не влизаме в дългова серпантина. Най-малко е разклащането на държавното управление. Това разклаща страната “, сподели Бойко Борисов.

Подкрепа за Борисов и коментар за дълга и стабилността на властта пристигна и от третия детайл на сглобката - Движение за права и свободи.

„ Министър Василев е задължен да ни осведоми за тези неща, а не да научаваме от медиите “, безапелационен бе Делян Пеевски.

От Движение за права и свободи са говорили с Василев и той е поел ангажимент да осведоми за всичко, добави Пеевски.

А съгласно опозицията Борисов е знаел за този дълг, тъй като той е бил заложен още в бюджета, който ГЕРБ - Съюз на демократичните сили са подкрепили.

„ 63 депутати от ГЕРБ са приели нов държавен дълг от 7.5 милиарда лева.- член 69 алинея 1 от Закона за държавния бюджет. Видно от разпечатката, в случай че ГЕРБ бяха дали своят вот „ срещу “, нямаше страната да задлъжнее още и още. И тъй като Борисов попита кой е отговорен, отговорът е един - ти си отговорен “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Останалите партии през днешния ден не разясниха тематиката.

Междувременно стана ясно, че Делян Пеевски към този момент е съпредседател на парламентарната група на Движение за права и свободи. Той ще дели поста с водача на партията Мустафа Карадайъ. До скоро Пеевски беше единствено редови народен представител.

През последните месеци Пеевски е индивидът, който показва позицията на партията по основни тематики. Съпредседателският пост му дава опция и легитимация да взе участие в председателските срещи в Народното събрание, които дефинират дневния ред на Народното събрание.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР