Ново проучване разкрива как се уврежда имунната система на астронавтите,

...
Ново проучване разкрива как се уврежда имунната система на астронавтите,
Коментари Харесай

Проучване разкри как се уврежда имунната система на астронавтите

Ново изследване разкрива по какъв начин се поврежда имунната система на астронавтите, съобщи Ройтерс. 

Увеличават се доказателствата за многочислените способи, по които пътуването в среда с микрогравитация в космоса въздейства на човешкото тяло. Изследвания демонстрират по какъв начин понижава интензивността на гените в белите кръвни телца, които са от решаващо значение за имунната система.

Проучване, в което вземат участие 14 астронавти, прекарали до шест месеца на борда на Международната галактическа станция (МКС), откри, че интензивността на гените в левкоцитите бързо понижава в космоса и се връща към естественото си положение скоро след кацането на Земята, оповестиха откривателите в четвъртък.

Констатациите дават визия за какво астронавтите са по-податливи на инфекции по време на полети, като демонстрират по какъв начин в космоса човешкият организъм отслабва за битка с патогените.

" По-слабият имунитет усилва риска от инфекциозни болести, като лимитира способността на астронавтите да реализират комплицираните си задания в космоса. Ако се появи зараза или положение, обвързвано с имунната система, и се развие до тежко положение, изискващо медицински грижи, то астронавтите в космоса биха имали стеснен достъп до грижи и медикаменти ", споделя молекулярният биолог Одет Ланувил от университета на Отава, Канада. Тя е водещ създател на проучването, оповестено в изданието " Фронтиърс ин имюнолъджи ".  

Левкоцитите се създават в костния мозък и се движат посредством кръвообращението и тъканите. След като открият нашественици в тялото като вируси и бактерии, създават антитела, с цел да нападат патогена. Специфични гени дават отговор за освобождението им.

Учените изследват левкоцити от кръвни проби, взети от астронавти - 11 мъже и три дами, които са от Канадската галактическа организация и от НАСА. Пробите са взети един път преди полет, четири пъти на борда на МКС и пет пъти след  завръщането им на Земята.

Активността на 247 гена на левкоцитите е към една трета от естествените равнища по време на галактическия престой, откри изследването. Това се следи в първите няколко дни в
космоса, само че по-късно остава на устойчиво равнище. Гените нормално се връщат към естественото си държание в границите на към месец след завръщането на астронавт на Земята.

Установяването на смяна в държанието на гените в левкоцитите е забележителна стъпка към разбирането на отклоненията в човешката имунна система в космоса, прибавя Ги Трюдел, който е съавтор на проучването.

Според учените тези промени могат да са резултат от феномен, при който поради неналичието на земно притегляне кръвта се преразпределя от долната към горната част на тялото. Малко евентуално е по-голямото излагане на слънчева радиация в космоса да е отговорно, прибавят специалистите.

" Ще са нужни нови и характерни контрамерки ", споделя Трюдел.

Преди това учените установяват, че астронавтите имат проблеми с имунната система в космоса. Това е включва реактивиране на латентни вируси, измежду които Епщайн-Бар, виновен за инфекциозната мононуклеоза; варицела-зостер, причиняващ херпес; и херпес симплекс 1.

Оказва се също, че в космоса в слюнката и урината на астронавтите има повече вирусни частици, а това усилва риска от разпространяване на патогени измежду сътрудниците им, чиято имунна система може да е отслабена.

Проучването, финансирано от Канадската галактическа организация, следва сходно проучване, подкрепено от НАСА и оповестено на 8 юни. То разказва мозъчните промени, следени при астронавтите.

Сред другите документирани последици от пътуванията в космоса са проблеми с костите, недоразвитост на мускулите, сърдечносъдови промени, проблеми с равновесието на вътрешното ухо и други.

Причина за безпокойствие е рискът от ракови болести, дължащи се на по-голямо излагане на радиация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР