Ново проучване предполага, че ChatGPT може да предложи диагнози за

...
Ново проучване предполага, че ChatGPT може да предложи диагнози за
Коментари Харесай

ChatGPT може да предлага медицински диагнози, подобно на човешки лекар, сочи ново проучване

Ново изследване допуска, че ChatGPT може да предложи диагнози за пациенти, както и от подготвен доктор.

ChatGPT може да помогне за диагностицирането на пациенти в бъдещи незабавни отделения, съгласно ново пилотно изследване, което преглежда по какъв начин огромният езиков модел може да се употребява в поддръжка на лекарите.

Изследването, оповестено в списанието Annals of Emergency Medicine, откри, че чатботът с изкуствен интелект (AI) диагностицира пациенти, като подготвени лекари. Той би трябвало да бъде показан на Европейския конгрес по незабавна медицина, който стартира този уикенд, оповестява euronews.

Изследователите от болница Jeroen Bosch в Холандия вкараха бележки на лекари и анонимизираха информация за 30 пациенти, в това число прегледи, признаци и лабораторни резултати, в две версии на ChatGPT.

Те откриха припокриване от към 60 % сред листата с вероятни диагнози от незабавните лекари и чатбота.

„ Открихме, че ChatGPT се показа добре при генерирането на лист с евентуални диагнози и предлагането на най-вероятната алтернатива “, сподели в изказване създателят на проучването доктор Хиде загар Берг от отделението по незабавна медицина в болница Йерун Бош.

„ Също по този начин открихме доста припокриване със описите на лекарите с евентуални диагнози. Казано по-просто, това демонстрира, че ChatGPT е съумял да предложи медицински диагнози, сходно на човешки доктор.

Спешните лекари са имали вярната диагноза в своите топ пет описи 87 % от времето, до момента в който ChatGPT версия 3.5 е имала вярната диагноза в късия си лист 97 % от времето спрямо 87 % за ChatGPT версия 4.0.

„ Този ​​инструмент не е здравно произведение “

Изследването, като доказателство за концепцията, не е употребявано за влияние върху пациентите, а по-скоро за тестване на капацитета или осъществимостта на потреблението на генеративен ИИ за диагностика.

Но това към момента не е нещо, което ще бъде налично за клинична приложимост.

„ Един от проблемите, най-малко в Европа… е, че законодателството е доста строго “, сподели създателят на проучването Стиф Кърстенс от отдела по клинична химия и хематология в болница „ Йерун Бош “ пред Euronews Next.
„ Така че тези типове принадлежности не са медицински устройства. Така че, в случай че ги употребявате, с цел да повлияете на грижите за пациентите, вие употребявате инструмент, който не е здравно произведение като здравно произведение и това не е разрешено. Така че мисля, че би трябвало [да бъде прието] ново законодателство, в случай че желаете да употребявате това “, добави той.
Поверителността на данните на пациентите е друга огромна угриженост по отношение на потреблението на генеративен ИИ в опазването на здравето, като някои специалисти приканват политиците да се опитат да понижат всички евентуални опасности посредством контролиране.

„ AI може в последна сметка да поддържа заетите здравни експерти “

Едно от по-вълнуващите приложения на AI в опазването на здравето може да бъде спестяването на време на лекарите, подпомагането им да слагат диагнози или облекчаването на част от административната тежест в здравната система, споделят специалисти.

„ Като поддържащ инструмент може да помогне на лекарите да основат лист с [диагнози] или да получат хрумвания, за които самите те не биха се сетили, или за по-малко опитни лекари, които към момента се образоват, това в действителност може да бъде инструмент в поддръжка на ежедневните им грижи “, сподели Курстиенс пред Euronews Next.

„ Мисля, че бъдещето на по-свързаните с медицината огромни езикови модели, които се образоват на медицински данни, е в действителност забавно, като Med-PaLM, други типове огромни езикови модели, които се образоват на медицински данни. Наистина е забавно да се види по какъв начин биха се показали, в случай че надминат ChatGPT “, добави той.

Изследователите също допускат, че има капацитет за икономисване на време и понижаване на времето за очакване в незабавните отделения.

Юри Йорданов от незабавното поделение на болничното заведение St. Antoine в Париж, който също е ръководител на нереалния комитет на конгреса по незабавна медицина тази година, сподели в изказване, че лекарите са надалеч от клиничното потребление на ChatGPT.

Йорданов, който не е взел участие в проучването, добави, че е значимо да се изследва технологията и да се види по какъв начин тя може да помогне на лекари и пациенти.

„ Хората, които би трябвало да отидат в незабавното поделение, желаят да бъдат прегледани допустимо най-бързо и казусът им да бъде вярно диагностициран и лекуван “, сподели той.

„ Очаквам с неспокойствие повече проучвания в тази област и се надявам, че в последна сметка може да поддържа работата на заетите здравни експерти “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР