Ново проучване показва, че способността да стоите на един крак

...
Ново проучване показва, че способността да стоите на един крак
Коментари Харесай

Разберете колко дълго ще живеете чрез този тест

Ново изследване демонстрира, че способността да стоите на един крайник най-малко 10 секунди е мощно обвързвана с по-нисък риск от гибел през идващите 7 години .

Според констатациите хората на междинна възраст и по-възрастните, които не са могли да изпълнят 10-секундния тест, са имали съвсем четири пъти по-голяма възможност да умрат от каквато и да е причина (инфаркт, инсулт, рак и други) през идващите години от тези, които могли да устоят на тестването.

Д-р Клаудио Гил Араужо , шеф в Клиниката за медицински извършения "CLINIMEX " в Рио де Жанейро, Бразилия, който управлява изследването, назова резултатите „ страхотни “ .

Констатациите са били качени в.

Изследователите знаят най-малко от половин век, че салдото и смъртността са свързани. Една от аргументите са паданията: в международен мащаб близо 700 000 души всяка година умират вследствие на рухване, съгласно Световната здравна организация (СЗО). Повече от 37 милиона рухвания годишно изискват здравна помощ. Но както демонстрира новото изследване, паданията не са единственият проблем .

Араужо и неговите сътрудници работят върху способи за възстановяване на салдото и силата на хората с напредването на възрастта. В допълнение към теста за устойчивост, по-рано те създават и различен тест, който демонстрира, че способността на човек да се изправя от седнало състояние на пода също демонстрира какъв брой дълго ще живее той.

В новото изследване са взели участие 1702 души в Бразилия, от които 68% са мъже, на възраст 51-75 години.

През 2008 година екипът вкарва теста за изправяне, който включва балансиране на един крайник. Хората, участващи в изследването, получавали три опита да запазят тази поза за най-малко 10 секунди.

Проучването демонстрира, че издръжливостта намалявала с възрастта. Въпреки че 20% от хората в изследването като цяло не могли да стоят на един крайник за 10 секунди, тази цифра се нараснала до към 70% за тези на възраст 76-80 години и близо 90% за тези на възраст 81-85 години. От 85-годишните в изследването единствено двама са съумели да завършат теста за изправено състояние, споделя Араужо.

На към 70-годишна възраст половината от хората не могли да завършат 10-секундния тест. За приблизително 7 години следене 17,5% от хората, които не са могли да се оправят с теста, са умряли , спрямо 4,5% от тези, които са могли да устоят, сочи изследването.

След отчитане на възрастта и доста други рискови фактори като диабет, показател на телесна маса и анамнеза за сърдечно заболяване, хората, които не са съумели да завършат теста за изправяне, са имали 84% по-голяма възможност да умрат от каквато и да е причина през интервала на проучването, в сравнение с техните връстници с по-добър баланс.

The inability to stand on one leg for 10 seconds after the age of 50 could indicate an early death is on the horizon, new research suggests
— The Telegraph (@Telegraph)
Изследователите настояват, че тяхното изследване е лимитирано от неналичието на многообразие (всички изследвани хора са релативно заможни бразилци) и невъзможността да се управлява историята на рухвания и физическа интензивност. Но те споделят, че размерът на проучването, дългият интервал на следене и потреблението им на комплицирани статистически способи са помогнали за понижаване на минусите.

Пациентите постоянно не осъзнават, че не могат да устоят 10 секунди стоене на един крайник, споделя Араужо. След теста обаче те са доста по-склонни да се включат в тренировки за баланс, добавя той.

Засега откривателите нямат данни, които да покажат, че подобряването на статичния баланс или представянето на теста на изправено състояние могат да повлияят на дълголетието , споделя Араужо. Балансът обаче може да бъде доста усъвършенстван посредством тренировки. „ Само след няколко тренировки може да се забележи усъвършенстване и това въздейства върху качеството на живот “, споделя Араужо той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР