Ново проучване показва, че родителите, които налагат строги наказания на

...
Ново проучване показва, че родителите, които налагат строги наказания на
Коментари Харесай

От тъга до избухливост: Тези родителски методи излагат децата на риск

Ново изследване демонстрира, че родителите, които постановат строги санкции на дребните си деца, може да ги предразположат към трайни душевен увреждания , написа Юнайтед прес интеренешънъл.

Изследователите са открили, че измежду 7500 деца, следени от 3 до 9-годишна възраст, към 10% попадат във „ високорискова “ група, при която признаците на влошено психологично здраве - от непрекъсната горест до несдържаност - се ускоряват през годините.

Децата, чиито родители постоянно са ползвали строги дисциплинарни ограничения, в това число крясъци или физически санкции , са били с към 50 % по-застрашени от връстниците си да попаднат в тази група.

Harsh Discipline Increases Risk of Children Developing Lasting Mental Health Problems

Children who experience harsh parenting are 1.5 times more likely to have mental health systems that are considered high-risk by age nine.
— Neuroscience News (@NeuroscienceNew)
Експертите обясниха, че резултатите, оповестени неотдавна в списанието „ Епидемиология и психиатрични науки “, акцентират една значима действителност: Някои родители би трябвало да усвоят по-добри тактики за надзор на държанието на дребните деца. Това може да значи да вземем за пример използване на „ тайм навън “, с цел да се потуши пристъпът на яд още в зародиш, счита ръководителят на проучването Йоанис Кацантонис, докторант в университета на Кембридж, Обединеното кралство. Но това значи също по този начин да се основат ясни и поредни правила за държание , които дребните деца могат да схващат.

Според това изследване „ поредният “ жанр на образование има позитивен резултат върху психологичното благоденствие на децата . При тези фамилии държанието на децата в ранна детска възраст и прочувствените им проблеми нормално се усъвършенстват с течение на времето. „ Това би могло да се дължи на обстоятелството, че последователността в родителските грижи обезпечава на децата възприятие за предвидимост и сигурност, което може да работи като буфер против утежняване на психологичното здраве “, споделя Кацантонис.

Harsh parenting ‘could harm children’s mental health’
— Free Malaysia Today (@fmtoday)
Според него, когато родителите са поредни, това допуска, че те „ имат позитивна и сигурна връзка с детето си, при която са дружелюбни и топли към него, като в същото време слагат ясни граници и упования “.

Констатациите се основават на малко над 7500 деца в Ирландия , които са били част от национално здравно изследване. Когато децата са били на 3, 5 и 9 години, родителите им са попълнили общоприети въпросници, измерващи „ интернализиращото “ и „ екстернализиращото “ държание на децата.

Интернализиращите признаци са свързани с страстите - да вземем за пример, когато децата са непрекъснато тъжни, тревожни или затворени. Екстернализиращите признаци са ориентирани на открито и включват проблеми като експанзия, импулсивност и неподчинение.

Проучването откри, че като цяло при към 10% от децата се следи утежняване на интернализиращите или екстернализиращите признаци през годините. За разлика от тях множеството деца - към 84 % - са били непрекъснато в долната част на спектъра на прочувствените признаци и са преодолели всички проблеми с държанието в ранното детство.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР