Ново проучване, направено от Международния съвет за чист транспорт (ICCT),

...
Ново проучване, направено от Международния съвет за чист транспорт (ICCT),
Коментари Харесай

Автомобилните концерни лъжат яко за вредните емисии

Ново изследване, направено от Международния съвет за чист превоз (ICCT), откри, че има значително разминаване сред информацията от производителите на коли и действителните излъчвания, които техните транспортни средства отделят, написа Euractiv.

Разликата сред формалните и действителните данни по отношение на автомобилните излъчвания се е разширила с 80% през последните пет години макар съществуването на напреднали процедури за тестване.

Анализът на ICCT демонстрира, че когато се съпоставят формалните и действителните стойности на излъчванията на въглероден диоксид (CO2) при леките коли в Европа, цифрите не съответстват.

ICCT наблюдава разликите в излъчванията на транспортни средства от 2010 година През 2022 година е регистрирана разлика от 14% при леките коли, регистрирани в Германия, по отношение на 8% за 2018 година

Без противопоставяния формалните стойности на въглеродните излъчвания ще изгубят своето значение във връзка с действителните данни, акцентира Ян Дорноф, академик от ICCT и съавтор на отчета.

„ Това ще подкопае напъните на Европейски Съюз за понижаване на обвързваните с превоза въглеродни излъчвания и ще докара до това потребителите да заплащат повече от предстоящото за гориво “, прибавя Дорноф.

Проучването проучва данните за излъчванията на CO2, докладвани от Европейската организация по околна среда, дружно с информация за действителния разход на гориво от повече от 160 хиляди коли с мотори с вътрешно горене и хибридни коли.

След абсурда „ Дизелгейт “ от 2015 година, при който беше открито, че огромни автомобилни производители като Volkswagen са употребявали нерегламентирани устройства, с цел да манипулират данните по отношение на стойностите на излъчванията при лабораторни проби, стартира преразглеждане на цялостната методология в Европа.

През септември 2017 година беше въведена Световната хармонизирана процедура за тестване на леки коли (WLTP), която беше контрактувана на равнище Организация на обединените нации. Тестът е планиран да бъде по-представителен по отношение на действителните излъчвания при шофиране от своя предходник.

Но макар по-строгата методология разликата сред тестванията и излъчванията в действителния свят още веднъж се уголемява, демонстрира изследването на ICCT.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР