Ново недоволство и разгорещени дискусии назряват в интернет пространството –

...
Ново недоволство и разгорещени дискусии назряват в интернет пространството –
Коментари Харесай

Приемът в първи клас: ново недоволство и хаос в София


Ново неодобрение и разгорещени полемики назряват в интернет пространството – в разнообразни групи в обществените мрежи и конгреси, откакто изтече срокът за банкет на писмени съвещания по отношение на Проекта на Система за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община, предава кореспондент на БГНЕС.

Някои обществени критерии за банкет на деца в първи клас бяха избрани за дискриминационни и Общинския съвет получи двумесечен период да напише ограничения за еднакъв достъп до обучение за всички деца.

В претекстовете на плана на Система за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община е записано, че ще се вкарат ясни правила за банкет във всички общински учебни заведения – на територията на Столична община те са 158. Системата би трябвало да вкара единни и недискриминационни критерии, като стремежът е да се избегне концентрирането на възпитаници единствено в избрани учебни заведения и съществуване на свободни места в други, като дейно се усвои наличния на Следствен отдел към окръжна прокуратура сграден фонд.

Всъщност новите правила повтарят наредбата на МОН за банкет в първи клас, съгласно която децата се разделят в 4 групи съгласно непрекъснат и сегашен адрес. Ще се взема поради адреса, на който е записано детето, а не родителя. Което изначално е стъпка в вярна посока, тъй като по този метод едно дете няма да кандидатства и с адрес на майката и с този на бащата, което води до дискриминация на деца със самотни родители да вземем за пример. Проблемът е, че адресната регистрация на детето не се трансформира автоматизирано с замяна на адресната регистрация на майката, а се трансформира при поискване. Така в случай че този аршин бъде вкаран без временен интервал може да се окаже, че децата живеят още на адреса на майката по време на раждането. Отпадат работилите до момента спомагателни критерии за месторабота на родителя в региона на учебното заведение както и критериите, въведени от самите учебни заведения като родители държавни чиновници или лекари в общински лечебни заведения.

В разпоредбите за банкет в първи клас в София се дефинират и прилежащите региони на учебните заведения. Сега те са обрисувани тъй че в тях да попадат най-близките улици, без значение дали са в различен административен регион. Така се цели да се избегнат парадоксите на живеещи до учебното заведение деца, които биват „ прередени ”, тъй като се водят в различен регион.
 Системата би трябвало да вкара единни и недискриминационни критерии Системата би трябвало да вкара единни и недискриминационни критерии / БГНЕС
Предложенията обаче още веднъж срещат недоволството на столичани, които ги дефинират като дискриминиращи и ограничаващи конституционното право на всяко дете за достъп до обучение, защото системата ще дава достъп до избрани учебни заведения единствено на живеещите наоколо до него, а в София не всички учебни заведения са положителни.

В уеб страницата на Следствен отдел към окръжна прокуратура са оповестени към този момент десетки мнение на жители, родители на бъдещи първокласници, които задават въпросите: Как да осигурим обикновено всекидневие на детето, което не включва изминаването на километри заран и вечер? Какво става с по-големите братчета и сестричета, които са били признати на база на миналата Система за банкет на възпитаници, когато региона на учебното заведение е бил различен?

Най-голямата смяна в наредбата е по този начин нареченото въвеждане на 3-годишна уседналост. Това е отлично, защото се заобикаля опцията да се трансформира адрес от родителя в последния миг. Но би трябвало да се обърне внимание, че има хора, които са закупили жилище преди 1 или 2 години и ще имат по-малко точки, от такива които дават просто документ за наем. Затова би трябвало обезателно на хората, платили куп локални налози при изповядването на договорката, да имат същото преимущество. Тоест, би трябвало при проявление на нотариалния акт да попадат в 1-ва група, без значение дали са там от 3 или от 1-на година.

В мнението си до Следствен отдел към окръжна прокуратура Пламена Димитрова споделя, че новата системата трябваше да отстрани промяната на адреси, в последния миг, само че още веднъж е оставена такава опция, като 3 група от Водещия критерии е точно такава. Според нея би трябвало да има опция да се подсигурява децата от едно семейство да учат на едно място.

В друго мнение, изпратено от Ирина Тамбукова, се обръща внимание на районирането и съответно за един от новите квартали на София, а точно кв. Манастирски ливади – изток. Там да вземем за пример до най-близките учебни заведения - 73 СУ „ Владислав Граматик ” и 104 ОУ "Захари Стоянов" няма достъп за живеещите на по-малко от 500 метра, само че има достъп за целия кв. „ Кръстова вада ”, който даже няма градски превоз до адреса им. От там следва и още един проблем, децата, посещаващи прилежащата на 73-то СОУ детска градина 7 "Детелина", ще бъдат лишени от опцията да продължат в първи клас в учебното заведение, което надали не недели двор с детското заведение.

Милослава Тенева обръща внимание на същия абсурд (такива случаи се срещат за всички квартали на София): [i]„ Искам да попитам на какво съображение ще се смени регионът за 73 СУ? На какво съображение децата, живеещи на ул. „ Луи Айер ” 73 и близките номера, няма да имат право да аплайват в 73 СУ, което според Гугъл maps се намира на 5 минути пеш от адреса. Вместо това те имат право да аплайват в 121 СУ, което отново според горната карта, е на 20 минути. Защо вместо 121 СУ, не им се дава право да аплайват в 104 ОУ, което е на 8 минути? Искам да попитам на какъв критерии е направена тази смяна и за какво имаме право да аплайваме единствено за едно учебно заведение? Какво постанова още веднъж смяна в регионите? ”[/i].

Ето какво написа и Симеон Стоянов: [i]„ Ние сме семейство, което от година и половина се реалокира на нов адрес заради това, че си купихме нов апартамент и от кв. Гоце Делчев към този момент живеем в Борово. В момента живеем на 5 метра от входа на 34 СОУ, само че се оказва че по новите правила нямаме преимущество, по отношение на този, който е с адресна регистрация от три години без значение дали живее на адреса ще бъде признат с преимущество. Освен това не мога да аплайвам и на остарелия адрес, тъй като незабавно откакто се нанесохме си сменихме регистрацията /на остарелия адрес живяхме 10 години преди да го продадем и купим този апартамент/ и надлежно и там нямам преимущество.

Не разбирам каква е виновността ни, с цел да бъдем ощетени ние и детето ни би трябвало да страда или пътува до далечно учебно заведение, тъй като не в точния момент сме си купили жилището. Съмнявам се, че някой би си купил апартамент единствено с цел да уреди детето си в несъмнено учебно заведение.

Затова предлагам: да се включи уговорка, която в случаи като нашия да може с документ, удостоверяващ закупуването на парцела през последните 3 години и все още на приема към момента е благосъстоятелност на родителите да носи оптималния брой точки както и при три години уседналост ”[/i].

Десетки също са предложенията съответен съседен регион на обгръща повече от едно учебно заведение.

Николета Калиманова написа до Следствен отдел към окръжна прокуратура, че локалната власт би трябвало да вземе поради мнението на хората, а не изкуствено да цялостни нежеланите учебни заведения с възпитаници за сметка на тяхното равнище на обучение и дискомфорта на фамилиите.

Тя предлага: [i]„ Водещ аршин да не е изкуствено приложеното и извънредно субективно райониране, а да се взима под внимание административния регион, в който фамилията е записано, живее и заплаща налози. Това не е в прорез с предлагането децата да посещават кварталното учебно заведение, а в това време, въпреки всичко хората ще имат избор и ще се спрат на най-подходящото образователно заведение предвид на местоживеене, месторабота, комфортен градски превоз, брат/сестра в учебното заведение. По-голяма тежест да бъде дадена на критерия брат/сестра. Голямата ми щерка посещава квартално учебно заведение в административния ни регион, само че съгласно районирането дребната ми щерка би трябвало да посещава друго учебно заведение. Това е извънредно неловко за фамилиите с две и повече деца. Това значи да вземем за пример две коли, които попадат в трафика, с цел да могат двама родители да водят поотделно децата в две разнообразни учебни заведения в един регион. Което нито е в унисон със зелената политика на Столична община, нито пък е обществено насочено и в улеснение на фамилиите с деца ”[/i].

БГНЕС ще продължи да следи тематиката и ще търси коментар от заместник-кмета на Столична община доцент доктор Тодор Чобанов, както и от гл. специалист в Дирекция „ Образование ” Елка Илиева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР