Ново научно изследване оспорва митовете около използването на социални медии,

...
Ново научно изследване оспорва митовете около използването на социални медии,
Коментари Харесай

Изследване: Facebook не вреди на психиката

Ново научно проучване оспорва митовете към потреблението на обществени медии, откакто откри, че може да са от изгода за психологичното здраве. Изследователи от Оксфордския университет откриха, че няма доказателства, които да допускат, че потреблението на Фейсбук е нездравословно за благосъстоянието.

Анализът на данните е от близо милион души в 72 страни за 12 години. Това е най-голямото изследване от този тип, което цели да разбере повече за въздействието на Фейсбук върху благосъстоянието.

Професор Андрю Пржибилски, който управлява проучването, оповестено в списанието Royal Society Open Science, споделя: " Проверихме деликатно най-хубавите налични данни и открихме, че те не поддържат концепцията, че участието във Фейсбук е обвързвано с щета. Точно противоположното. Всъщност нашият разбор демонстрира, че Фейсбук евентуално е обвързван с позитивното благоденствие. "

Изследването преглежда данни от Фейсбук от 2008 до 2019 година, връщайки се все още, когато платформата е била в ранните си стадии.

Резултатите демонстрират, че връзката сред потреблението на Фейсбук и благосъстоянието е малко по-положителна за мъжете, както и за по-младите хора.

Анализирайки в изследователска публикация, създателите споделят: " Въпреки че известията за отрицателни психически резултати, свързани със обществените медии, са постоянно срещани в академичната и известна литература, доказателствата за вредите са като цяло по-скоро спекулативни, в сравнение с безапелационни. "

Коментирайки изследването, Питър Етчелс, професор по логика на психиката и научна връзка в Bath Spa University, споделя: " Според мен цената на това изследване се крие в доказването на правилото. То показва, че е допустимо да се употребяват данни от промишлеността, с цел да се отговори на значими въпроси за това по какъв начин цифровите технологии взаимодействат с нашето психологично здраве. "

Но той прибавя, че има някои предизвестия, свързани с констатациите, които създателите на проучването са разгледали, предава Дарик. " Това е описателно изследване и като такова не може да ни каже нищо за причинно-следствената връзка. Тоест, ние не знаем по какъв начин, дали, или доколко измененията в приемането на Фейсбук водят до промени в психологичното благоденствие. Благосъстоянието е комплициран феномен и даже в подтекста на потреблението на обществени медии би трябвало да внимаваме да вършим твърди изводи, като гледаме по какъв начин хората употребяват една-единствена платформа като Фейсбук. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР