Ново изследване установи повсеместно замърсяване на питейната вода на планетата

...
Ново изследване установи повсеместно замърсяване на питейната вода на планетата
Коментари Харесай

Пластмасови отпадъци замърсили водата на целия свят

Ново проучване откри навсякъде замърсяване на питейната вода на планетата с микрочастици от пластмаса, написа "Гардиън”. Влиянието на това замърсяване върху човешкото здраве в огромна степен е незнайно. В проучването са били тествани проби от водата в страни от разнообразни елементи на Земята – американски, европейски, азиатски, африкански. 83% от всички тях са съдържали пластмасови микрочастици, като процентът на "замърсените” проби е бил най-голям в Съединени американски щати (94%). Пробите са вземани от разнообразни места, да вземем за пример Сената или даже седалището на Агенцията за отбрана на околната среда, или пък "Тръмп тауър”, съобщи бТВ.

На идващите места по % на замърсяване се подреждат Ливан (93,8%) и Индия (82,4%). Европейските страни са с много по-нисък %, само че въпреки всичко и тук той не е по-малък от 72. Броят на микрочастиците, открити в общоприета 500-милилитрова проба, варира от приблизително 4,8 в Съединени американски щати до 1,9 в Европа.

Макар резултатът на замърсяването с пластмасови микрочастици върху човешкото тяло да не е явен, счита се, че частиците могат да поемат разнообразни отровни съединения и откакто попаднат в човешкото тяло, да ги освободят в него. Мащабът на замърсяването обаче занапред стартира да се обяснява, написа "Гардиън”.

Като се има поради, че от 50-те години на предишния век, когато пластмасата навлиза бързо в бита ни, до момента са създадени 8,3 милиарда тона от нея, величината на вероятното замърсяване наподобява плашещо. Всяка година се създават съвсем 300 млн. т нови пластмасови произведения, а единствено 20% от тях се рециклират, до момента в който останалата част постоянно свършва по метод, който замърсява почвата, водните басейни или въздуха.

Германско проучване, което е проучило 24 марки бира, да вземем за пример, е разкрило пластмасови частици във всички тях, а също така – и в артикули като мед и захар. В Париж пък беше изчислено, че микрочастиците пластмаса, които падат от въздуха на земята в града се равняват на 10 т годишно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР