Ново изследване установи, че астероидът, убил динозаврите преди 66 милиона

...
Ново изследване установи, че астероидът, убил динозаврите преди 66 милиона
Коментари Харесай

Нови подробности за астероида, убил динозаврите

Ново проучване откри, че метеоритът, умъртвил динозаврите преди 66 милиона години, се е блъснал в Земята под допустимо най-смъртоносния ъгъл, предизвиквайки апокалипсиса.

Космическият камък се е забил в сегашен Юкатан под към 60-градусов ъгъл, което е предизвикало оптималното произвеждане на парникови газове, променяйки климата.

Оказва се, че бедствието е било доста по-страшно, в сравнение с експертите са предполагали. Преди 65,5 - 66 милиона години на Земята е паднал метеорит с диаметър от минимум 10 километра, който оставил великански 150-километров кратер, наименуван Чиксулуб в южната част на Мексико. До в този момент се смяташе, че камъкът е блъснал Земята или под 30-градусов ъгъл, или под 90-градусов. Симулации, основани на нови разкопки на дъното на Мексиканския залив, демонстрират, че ударът е бил почти под ъгъл от 60 градуса, което се оказало фатално за динозаврите. Смята се, че конфликтът е избил около три четвърти от всички живи организми на планетата. Ако ъгълът е бил по-остър или по-тъп, бедствието най-вероятно нямало да бъде в международен размер.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР