Ново изображение показва, че астероидът, който умишлено е ударен от

...
Ново изображение показва, че астероидът, който умишлено е ударен от
Коментари Харесай

Астероидът, ударен от сондата на НАСА, остави следа от 10 000 км. в Космоса


Ново изображение демонстрира, че метеоритът, който съзнателно е ударен от галактическата сонда „ Дарт “ на, е оставил диря от парчета, разпростряла се на хиляди километри.
Въздействието на сондата Дарт на НАСА върху метеорита Диморфос
Снимка: NASA

Телескоп в Чили снима забележителна фотография на бликам, сходна на комета, разпространяваща се зад гигантската канара.

Сондата се разруши предходната седмица, с цел да ревизира дали могат да бъдат отклонени обекти, насочили се към планетата ни.

Учените работят, с цел да открият дали пробата за планетарна отбрана е бил сполучлив и дали траекторията на метеорита се е трансформирала.

Изключителното изображение е направено два дни след конфликта от астрономи в Чили, които съумяха да уловят голямата диря благодарение на Южния астрофизичен проучвателен телескоп (Soar).
Въздействието на сондата Дарт на НАСА върху метеорита Диморфос
Снимка: NASA

Тя се простира на повече от 10 000 км (6 200 мили) и се чака да стане още по-дълга, до момента в който се разпръсне изцяло и наподобява като различен галактически прахуляк, носещ се в близост.

Следите от парчета ще бъдат следени през идващите седмици и месеци, сподели Майкъл Найт от Военноморската изследователска лаборатория на Съединени американски щати.

Учените ще дефинират дали задачата е била сполучлива посредством проучване на измененията в орбитата на метеорита „ Диморфос “ към различен метеорит, наименуван „ Дидимос “.

Ще минат няколко седмици, преди учените да схванат сигурно дали опитът им е проработил.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР