Ново електронно издание Варненските музиканти и нотопечатници от втората половина

...
Ново електронно издание Варненските музиканти и нотопечатници от втората половина
Коментари Харесай

Библиотеката представи ново електронно издание за варненски музиканти

Ново електронно издание " Варненските музиканти и нотопечатници от втората половина на ХIХ век до 1944 година " със съставители проф. доктор Константин Кукушев и Росица Тодорова бе показано в централната постройка на Регионална библиотека " Пенчо Славейков “. Изданието е осъществено като част от отбелязването на 140-годишния празник от основаването на институцията. Целта е да се разкрие и разпространява благосъстоянието на съхранените документи във фондовете на библиотеката, които да са от изгода на експертите и необятната общност с ползи в региона на музикалното изкуство във Варна в интервала от втората половина на ХIХ век до 1944 година, научи Varna24.bg .

В обособените тематични раздели е показана информация за водещи моменти от музикалния живот на Варна, които характеризират мястото и смисъла на града в построяването на българската музикална просвета след Освобождението, дейци с принос за развиването на образователното дело, художествената самоинициатива и творчеството на Добри Христов, Александър Кръстев и Милан Митов. Основен акцент е подложен върху издателствата във Варна, които отпечатват ноти. Малко прочут факт е, че " Луи Нитче " е една от първите нотопечатници, открити в страната след Освобождението.

В раздел " Издателства " са показани нотни издания на варненски музиканти, скъпи с това, че носят присъщите особености на своето време, оповестиха от библиотеката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР