Новият здравен министър д-р Асен Меджидиев разпореди личните лекари отново

...
Новият здравен министър д-р Асен Меджидиев разпореди личните лекари отново
Коментари Харесай

Джипитата ще изписват безплатни тестове чак през октомври

Новият здравен министър доктор Асен Меджидиев разпореди персоналните лекари още веднъж да стартират да издават посоки за безвъзмездни антигенни проби за COVID-19 от тази седмица. На процедура обаче това надали ще се случи скоро, предвижда шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров. Заради новата коронавирус вълна доста пациентски организации засипаха със сигнали здравното министерство, че хора с очевидни признаци не си вършат проби по финансови аргументи и на процедура сеят болест.

Причината е, че от 1 април се върна остарялото предписание, съгласно което фамилният доктор не може да направи друго, с изключение на да изпрати тези пациенти за консултация със експерт. Министър Меджидиев реагира и още веднъж позволи джипитата да издават посоки за безвъзмездни проби. За да се осъществя смяната обаче, би трябвало да се премине през доста тромава процедура, предизвести доктор Сотиров. След като излезе наредбата, тя би трябвало да бъде разисквана в Управителния съвет на НЗОК.

Той би трябвало да направи предложение до Надзорния съвет на Здравната каса за включване, да предложи цена и финансови планове. След това надзорът на НЗОК да го утвърди на свое съвещание и да разпореди на УС да изготви предложение за анекс към рамковия контракт. Следваща стъпка е той да се изпрати на Българския лекарски съюз, който да го прегледа, да се проведат договаряния и вероятно по-късно да се подпише анекс към Националния контракт, по-късно към районните, изясни какво още би трябвало да се случи фамилният доктор.

Според него направленията за безвъзмездни антигенни проби могат да станат факт най-рано през октомври или при започване на идната година с подписването на новия контракт.

В момента безвъзмездни бързи антигенни проби за COVID-19 се вършат само в Регионалната здравна ревизия в Пловдив. Тестването се прави всеки работен ден от 9 до 16 часа в кабинет №1 на първия етаж в постройката на РЗИ на ул. „ Перущица ” 1.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР