Новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в

...
Новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в
Коментари Харесай

Киносалони плашат с бойкот на български фирми

Новият Закон за филмовата промишленост ще докара до срив в връзките сред филмовите създатели и киносалоните. За това предизвестяват от Асоциацията на българските киносалони. Те са изрично несъгласни със закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост във типа, в който се приготвя неговото приемане.

Според редица от текстове, признати на първо четене, се трансформират доста разпоредбите за работа на киносалоните и правилата за тяхната поддръжка. От Асоциацията разясняват, че не предявяват искания за съответен размер финансиране, а за правилата, регулиращи работата на бранша, написа news.bg.

Според тях казусът е, че се завишават двойно условията към киносалоните за даване на брой прожекции във всички часови пояси за показ на нови български филми. От това обаче не следват никакви условия към основателите на филми, ползващи държавно финансиране за реализиране на избрани равнища на зрителски интерес или обилни интернационалните награди.

Санкциите за несъблюдение на условието за запълване на избран % от програмацията с български филми обаче са сред 7 000 и 14 000 лв. на обособен екран, което съгласно Асоциацията е непостижима санкция за киносалон отвън огромните градове.

В позицията се показва, че невъзможността да бъдат изпълнени новите законови условия ще докара до всеобщи банкрути на киносалони и още повече ще понижи посещаемостта на българските филми.

Условията за поддръжка на киносалоните против осъществени доходи на български филми действително основават отговорности само за киносалоните и единствено за тях са въведени наказания, акцентират от Асоциацията и допълват, че препоръчаните текстове в ЗИД на ЗФИ ще доведат до прекъсване на сподели на сложни български филми.

Ако един филм е извънредно несполучлив, цялата финансова тежест от това пада върху киносалоните, които са задължени да го програмират, без оглед на качествата и интереса към него, акцентира се в мнението.

Според сектора с проектозакона се основава чувството, че филмопроизводителите и основателите на филми, получаващи държавни дотации, имат приоритет пред всички други участници във филмовата промишленост, защото се слага акцент върху облекчаване ползите на получаващите финансиране, а не на публиката.

Те показват, че в нито един от органите на Изпълнителна организация " Национален кино център " не са включени представители на секторите " Кинопоказ " и " Киноразпространение ".

Нечуто е останало и предлагането за осъвременяване на визите за разпространяване и показ на филми. Без тази смяна не може да се получи съответно установяване на възрастовото ограничаване за даден филм, което лишава от опция той да бъде забелязан от аудитория, разясняват от Асоциацията.

Те предизвестяват, че са подготвени даже да бойкотират филмите, основани с държавна дотация, и упорстват за прекъсването на ЗИД на ЗФИ и приемането му единствено след съвещания сред представители на киноразпространението и кинопоказа с Комисията по просвета и медии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР