Новият специализиран сайт Плюс мен“ дава детайлна информация за имунизациите

...
Новият специализиран сайт Плюс мен“ дава детайлна информация за имунизациите
Коментари Харесай

Нов специализиран сайт дава детайлна информация за имунизациите в България

Новият профилиран уебсайт „ Плюс мен “ дава детайлна информация за имунизациите в България. Той е основан от екипа на „ Информационно обслужване “, по поръчка на Министерство на здравеопазването (МЗ) и бе показан по време на семинар за публицисти „ Ваксини и ваксинопрофилактика “.

„ В българското общество се обрисуват пет клъстера в отношението към имунизациите. Около 25% са твърдите последователи на имунизациите, към 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни посредством целенасочени послания и едвам към 12% са твърдите антиваксъри “.

Това съобщи заместник-здравният министър доцент Михаил Околийски. „ Българският антиваксър, с 15% представителност, подвига звук като за 115%.

Нашето оръжие да се борим с това, за жалост не е науката. Решението дали да се ваксинираш е прочувствено, а не рационално. Хората би трябвало да схванат, че имунизацията е за тяхно положително – схванат ли го, те ще го създадат “, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ " Васил.

За задачите на новия уебсайт на Министерство на здравеопазването е употребена платформата „ Плюс мен “ https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, с цел да дава информация за имунизациите против COVID-19.

Актуализираният портал показва данни за наложителните и целесъобразни имунизации, всяко едно от болесттите, против които са ориентирани имунизациите, както и Националните стратегии за имунизация, които се осъществят в България.

В уеб страницата могат да бъдат открити отговори на най-често задаваните въпроси и опровергаване на най-разпространените легенди, свързани с имунизациите. На семинара бе показано и изследване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването „ Нагласи към използването на българския имунизационен календар при деца “.

Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 година, са в поддръжка на наложителните ваксини и биха сложили всички и даже спомагателни ваксини.

По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се сплотяват към мнението, че имунизациите от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 година би трябвало да останат наложителни.

По време на семинара доктор Кремена Пармакова от Дирекция „ Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ към Министерство на здравеопазването разгласи, че към този момент е почнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната стратегия за профилактика на рака на маточната шийка. Така девойки от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат гратис ваксина против човешки папилома вирус (HPV).

За създаване на ефикасна отбрана е належащо да се слагат две дози. Досега по Програмата се осигуряваха гратис имунизациите Gardasil. „ Всяка трета жена в България сред 14 и 55 година е носителка на HPV зараза “, уточни доктор Пармакова и добави, че най-сигурният метод за предварителна защита против човешките папилома вируси е имунизацията.

На форума стана ясно, че от сряда (27 септември) стартира приложението на новата приспособена ваксина против XBB-варианта на COVID-19.

В Регионалните здравни инспекции към този момент са разпределени 80 000 дози.

Ваксините са предопределени за лица над 12 година, а през идната седмица се чака и доставка на ваксини за деца сред 6 м. и 11 година Д-р Радосвета Филипова от Дирекция „ Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ към Министерство на здравеопазването съобщи, че по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година, тази година е обезпечено финансиране на 370 544 ваксини против грип.

През идващите 3 години броят им последователно ще се усилва, като задачата е през 2026 година да бъде реализиран 35% обсег на целевата група.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР