Новият собственик на Слънчев ден е фирма на Ангел Палийски,

...
Новият собственик на Слънчев ден е фирма на Ангел Палийски,
Коментари Харесай

Гергов прехвърли Слънчев ден на фирма на Ангел Палийски, вижте схемата

Новият притежател на " Слънчев ден " е компания на Ангел Палийски, който е най-известен в общественото пространство като дълготраен президент на футболния клуб " Ботев " - Пловдив. Според показан в Търговския указател контракт политикът от Българска социалистическа партия Георги Гергов е продал на " Амадеус - Ей Си Джи " своите 100% в " Съни тур ", което е мажоритарен акционер в курортното сдружение. Цената не става ясна.

Любопитното е, че това е станало още на 12 октомври 2018 година, дни откакто Общинският съвет на Варна реши и държавното управление обезпечи средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лева от Гергов по този начин известната " Дупка " - 3 дка парцел в центъра на града, където поради археологически находки не може да се строи. Засега не е ясно дали сумата се е озовала в " Слънчев ден " и надлежно е за новия притежател или в друго сдружение на Гергов.

От самото начало на скоростната интервенция с " Дупката " беше ясно, че тя се случва с политически подкрепи. Източници описват, че се прокарва с брокерство на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и евентуално близо до него лице ще стане притежател на " Слънчев ден ". Един от тях още тогава назова в тази роля точно Палийски. Самият той не отговаряше на мобилния си телефон и на текстови известия за коментар по тематиката.

Кой е новият хотелиер

" Амадеус - Ей Си Джи " е учредено през 2005 година от Ангел Палийски, който тогава е едноличен притежател, а шефове са Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Компанията наследява активността на съществуващата още от 90-те като едноличен търговец " Амадеус - Ангел Палийски ". Към днешна дата към този момент тримата са съдружници и шефове, като Палийски и Шилегов имат по 42%, а Карадимов - останалите 16%. Компанията се занимава с ресторантьорство, като от регистрите се вижда, че през годините е управлявала бистро, записано като преместваем обект, в Слънчев бряг. Явно има и други обекти, защото през летния сезон наетите й чиновници доближават над 150 души, а годишните обороти са към 2 млн. лева

Изглежда, концепцията това да бъде новият притежател на курорта на Гергов е била най-малко от началото на 2018 година, тъй като още през май точно " Амадеус - Ей Си Джи " завоюва концесията на плажа " Слънчев ден " пред хотелите. Палийски към този момент има подобен опит - до края на 2015 година той е бил и шеф на " Сънинвест ". Това сдружение през 2002 година става концесионер на северния плаж в Слънчев бряг, като през 2017 година беше отстранено поради голям брой нарушавания. Там съдружници са компании на редица хотелиери, измежду които Арабаджиеви, Румен Чандъров, Сава Чаролеев и други.

Палийски влиза в управата на " Ботев " още от възраждането на клуба през 2010 година, когато като притежател се афишираше Цветан Василев, а неговата КТБ беше спонсор на тима. След краха на банката като спасители се появяват Румен Чандъров и притежателят на " Инса ойл " Георги Самуилов. А в този момент последният е главен акционер на клуба с 60% дял, който е придобил през лятото от съдружие ПФК " Ботев ". По време на експресните развития към " Дупката " Самуилов става ръководител на съвета на шефовете на мястото на Палийски, който остава в борда.

Самуилов влезе в обществения радар при започване на 2018 година, когато с пари от " Инса ойл " беше добита Общинска банка, като съмненията кой действително управлява институцията варират от Пеевски до фракции в ГЕРБ. През август 2018 г. държавната Българска банка за развиване, която изиграва основна роля към интервенцията " Дупката - Слънчев ден ", е отпуснала 40 млн. лева заем на " Инса ойл ", посредством които петролната компания е погасила отговорностите си към ОББ.

Огрята от ББР договорка

Солидната финансова поддръжка от ББР за интервенцията е сигнал за политически патронаж от ръководещите. Буквално дни преди офанзивата във варненския общински съвет ръководената от Стоян Мавродиев банка е изкупила близо 29 млн. лева заем на Уникредит Булбанк към " Слънчев ден ". Цесията за вземането е вписана в Имотния указател на 25 септември.

Сделката наподобява като копие на първото огромно ББР подкрепяне за Гергов от края на 2016 година, когато банката отпусна 31.8 млн. евро на " Международен панаир Пловдив " и тогава дъщерното му " Слънчев ден резиденс ", които в огромната си част отидоха за погасяване на отговорности към Уникредит Булбанк. По този заем също има развиване - на 4 октомври задълженията на панаира към ББР - към 47 млн. лева, са поети още веднъж от " Слънчев ден " и в Търговския указател е декларирано повдигане на залога на комерсиалното дружество на " Международен панаир Пловдив " в интерес на банката. Така, макар че цената, платена от Палийски на Гергов, не се вижда в контракта, единствено тази интервенция е равносилна на 47 млн. лева заплащане, защото след договорката за политика оставя панаирното сдружение изчистено от задължения. Насред прехвърлянето беше затрупан и различен дълг на сдружение на Гергов - " Парк хотел Санкт Петербург инвест " изплати получени в края на 2016 година 8.5 млн. евро заем от Д банк. Така в бизнес портфолиото на пловдивския Българска социалистическа партия активист остават панаирът и едноименният хотел в града, както и постройката на ЦУМ в София.

А равносметката след всички тези интервенции е, че експозицията на ББР към " Слънчев ден " дни преди продажбата му е скочила до над 100 млн. лева, които наподобяват невъзвръщаеми поради хроничните загуби на курорта, чиито годишни обороти са от порядъка на 10 млн. лева Дори и 43-те милиона за " Дупката " да са влезнали в сдружението, заемите отново остават големи за бизнеса му.

Промени по веригата

В Търговския указател към този момент е декларирано регистриране на Палийски като притежател и шеф на " Съни тур ", което до октомври държи 55% в курортното сдружение, а към 40% са поделени сред синовете на Гергов. След няколко прехвърляния през други компании на Гергов през ноември пакетът се окрупнява и " Съни тур " към този момент държи над 95% от капитала на " Слънчев ден ". Отпреди дни има покана за общо заседание и на самото него за 26 февруари, където също предстоят промени в ръководството.

Новият ръб на компанията ще бъде формиран от трима души. Двама от тях са сътрудниците на Палийски - Шилегов и Карадимов. Третият е досегашният шеф на " Съни тур " и негов представител в курортното сдружение Деница Колева. Тя се появи в фирмите на Гергов през август 2018 година първо като пълномощник, а след това и като втори шеф, очевидно като представител на ползите на купувача.

От тримата тя има най-солиден опит в туризма. До 1999 година е била търговски представител на Neckermann и Thomas Cook, а по-късно шеф на туроператора " Елит тур ". Другите двама са показали в биографиите си като опит " Амадеус - Ей Си Джи ".

В дъщерното сдружение " Слънчев ден резиденс " към този момент аналогични промени са факт, като Колева е изпълнителен шеф.

С няколко нарушавания

Закъснялото регистриране на Палийски като притежател поражда няколко казуса. Като за начало по Закона за Търговския указател срокът за заявяване на заменен съучастник е 7-дневен, което на доктрина може да бъде глобено с санкция, само че тя е със скромни размери - 500 - 1000 лева Странно е и,че през декември с решение на Гергов като едноличен притежател на капитала той сменя шефа на " Съни тур ". Съдейки по документите, тогава към този момент притежател е бил Палийски.

По-съществените нарушавания обаче биха били при " Слънчев ден " като обществено сдружение. Там и до ден сегашен не се вижда регулаторът и вложителите да са известени за промяна на контрола. Нещо повече - през октомври, когато към този момент договорката би трябвало да е била факт, Гергов разяснява пред " Капитал ": " Няма да продавам мажоритарния пакет още. 34% ще продам. Трябват ми пари за строителство, нямам сили самичък. "

Освен това по закон новият мажоритарен притежател би трябвало до 14 дни от смяната да насочи и търгово предложение да изкупи акциите на останалите вложители, което предстои на утвърждение от КФН, а до момента в който това не стане, няма право да гласоподава с добитите акции. От регулатора дадоха обещание отговори на въпросите по тематиката в околните дни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР