Новият собственик на ЧЕЗ България - Еврохолд България АД, отбелязва

...
Новият собственик на ЧЕЗ България - Еврохолд България АД, отбелязва
Коментари Харесай

Приходите на Еврохолд скочиха с над 4 пъти, след като придоби ЧЕЗ

Новият притежател на ЧЕЗ България - Еврохолд България АД, отбелязва рекордно високи доходи и съвсем тройно нарастване на облагата си през първото тримесечие на 2022 година, демонстрира консолидираният доклад на холдинга за интервала.

Общите доходи от януари до края на март скачат повече от четири пъти до над 1.67 милиарда лв..

" Еврохолд " усили присъединяване си в ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро

Холдингът ще насочи търгово предложение за остатъчните акции и планира да делиства двете сдружения от борсата

" За растежа способства най-вече консолидирането на резултатите на някогашните дъщерни сдружения на CEZ Group в България, които бяха добити от Еврохолд през юли предходната година и сега оперират под марката Електрохолд България ЕООД ", означават от Холдинга.

Енергийният бизнес образува малко над половината от постъпленията на групово равнище за интервала. Принос за растежа има и увеличеният премиен доход от застрахователна активност, осъществен от Eвроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ) на по-новите за групата пазари.

Енергийният бизнес способства значително и за повишението на рентабилността на холдинга. Оперативната облага (EBITDA) от тази активност надвишава 71 млн. лв. за интервала. Рентабилността от застрахователните интервенции също се усъвършенства доста - оперативната облага в това направление нараства повече от два пъти до 20.35 млн. лв.. Общо за холдинга облагата от съществена активност преди лихви, налози и амортизации надминава 92 млн. лв., което е съвсем десетократен растеж по отношение на предходния интервал. Нетната облага за първото тримесечие доближава близо 37 млн. лв., което е неведнъж повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Новият притежател на ЧЕЗ набра 157 милиона лв., с които да приключи договорката

Мажоритарният притежател е записал и платил 47 млн. нови акции и резервира контрола си с над 50% дял

Активите на холдинга се усилват със 7.4% за година до близо 4.8 милиарда лв..

" Стартирахме годината мощно в двете основни посоки на бизнеса ни и на процедура продължихме положителното си показване от миналата година. Тепърва следва да усетим провокациите, с които се сблъскваме от края на февруари с спора в Украйна. Смятаме, че бизнесът ни е добре структуриран, с цел да ги посрещнем готови. Ще се стремим да поддържаме позитивен ритъм на напредък през остатъка от годината, само че съобразявайки се с несигурността в Източна Европа и нежния стопански напредък - фактори, които няма по какъв начин да не въздействат на представянето на съвсем всеки бизнес. Най-важното е, че успяхме да защитим сътрудниците ни в Украйна и техните фамилии, като ги прехвърлихме в България. Застрахователният ни бизнес в Украйна продължава с понижени темпове и в областите, които са по-слабо наранени от войната, " разяснява Кирил Бошов, ръководител на управителния съвет на Еврохолд.

В Украйна дъщерната на Еврохолд - ЕИГ, има застрахователните сдружения " ЧАД ЗК Евроинс Украйна " и " Европейско туристическо застрахователно сдружение Украйна ", които не са спирали активност и не престават да оперират и сега, съобразявайки се със обстановката в страната. Делът на двете сдружения в общите активи на групата е релативно дребен - под 5%. Повечето чиновници на двете украински компании, както и техните фамилии бяха евакуирани в България още след началото на военните дейности и сега те не престават своята работа отдалечено.
 Акционерите на
Акционерите на " Еврохолд " утвърдиха нарастването на капитала

Предстои КФН да даде зелена светлина за желанието на компанията да набере нови съвсем 200 млн. лева

Останалите по-малки посоки в активността на холдинга отвън енергетиката и застраховането като цяло също способстват позитивно за резултатите на групата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР