Новият си филм Зелена граница представи полската режисьорка Агнешка Холанд

...
Новият си филм Зелена граница представи полската режисьорка Агнешка Холанд
Коментари Харесай

Зелена граница обра овациите. Критици с отлични отзиви

Новият си филм " Зелена граница " показа полската режисьорка Агнешка Холанд показа на кинофестивала във Венеция. Той е за бежанците на полско-беларуската граница. Филмът получи отлични мнения от кинокритиците след премиерата на фестивала. Сп. " Дедлайн " го дефинира като " филантропичен шедьовър "  предадоха международните информационни организации..

В Полша филмът провокира вълна от реакции.  Крайнодесният министър на правораздаването Збигнев Жобро написа в X, обществената мрежа, известна преди като " Туитър ": " По време на Третия райх германците правеха пропагандни филми, в които поляците бяха показани като бандити и убийци. Днес те имат Агнешка Холанд, която го прави вместо тях. "
-->
В този черно-бял филм феновете наблюдават ориста на семейство от Сирия, което се пробва да избяга в Европейския съюз през Беларус. Преживяванията им се преплитат с историите на млад полски граничар и група полски деятели.  По-голямата част от кино лентата се развива през 2021 година, когато обстановката на полско-беларуската граница ескалира. По това време хиляди хора се пробват да влязат незаконно в Европейски Съюз. Европейски Съюз упрекна беларуския президент Александър Лукашенко, че съзнателно довежда мигранти от спешни райони до външната граница на Европейски Съюз, с цел да окаже напън върху Запада.

Във кино лентата и полските, и беларуските граничари са брутални.  Холанд прави пагубната обстановка осезаема в прочувствени и разтърсващи облици.

Филмът е метод да бъдат предизвестени европейците за техните отговорности, съобщи Агенция Франс Прес. 

" Вярвам, че рецесията с мигрантите и бежанците е рецесията и предизвикването, които ще дефинират бъдещето на Европа ", сподели Агнешка Холанд на конференцията във Венеция. " Мисля, че Европа губи убежденията си, че тя е уплашена, че хората и обществата се опасяват от фрапантни промени в зоната си на комфорт ". 

" От друга страна, " диктатори като Путин ясно са разбрали слабото място в съвестта на Европа ", добави тя тя.

Режисьорката, стремяла се към резултат на електрошок във кино лентата си, мисли, че без осъзнаване Европа " ще се трансформира в самобитна цитадела, в която ние, европейците, ще убиваме хората, които желаят да се причислят към нашия континент ".

Агнешка Холанд ( " Европа Европа ", " Юлия върви към дома ", " В мрака " ), е един от огромните гласове на полското кино, номинирана няколко пъти за " Оскар ".  Живяла е сред Германия, Полша и Франция, където се открива през 1981 година, след оповестяването на военно състояние в Полша, преди да се реалокира в Съединени американски щати, където режисира епизоди на хитови сериали като " Наркомрежа " и " Къща от карти ".

Филмът " Зелена граница " е в главната конкурсна стратегия на кинофестивала във Венеция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР