Новият шеф на централната банка на Турция каза, че някои

...
Новият шеф на централната банка на Турция каза, че някои
Коментари Харесай

Шефът на централната банка на Турция предупреждава за нов краткосрочен ценови натиск

Новият началник на централната банка на Турция сподели, че някои от политиките на президента Реджеп Тайип Ердоган усложняват задачата за управление на настойчиво високата инфлация, като той даде обещание да предприеме спомагателни дейности, в случай че е належащо възобновяване на ценовата непоклатимост.

Фатих Карахан направи първата си обществена изява като началник на централната банка по-малко от седмица откакто размени Хафизе Гайе Еркан. Тя подаде оставка предишния петък, като упрекна за клеветническа акция против нея в локалните медии.

Новият началник на банката сподели, че се чака годишната инфлация да спадне до 36 % до края на 2024 година от близо 65 % предишния месец, само че също по този начин предизвести, че огромното нарастване на минималната заплата от Ердоган, което влезе в действие през януари, надвиши задачите на централната банка.

Карахан добави, че нарастването на минималната работна заплата с 49 % е измежду факторите, довели до съвсем 7-процентно нарастване на потребителските цени сред...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР