Новият сериал за Александър Велики предизвика скандал в Гърция. Министърът

...
Новият сериал за Александър Велики предизвика скандал в Гърция. Министърът
Коментари Харесай

Сериал за Александър Велики, представен като хомосексуалист, разгневи гърците

Новият сериал за Александър Велики провокира скандал в Гърция. Министърът на културата Лина Мендони разкритикува продукцията на Netflix и я дефинира като „ извънредно некачествена “, а наличието ѝ като „ изпълнено с исторически грешки ".

Коментарите на Мендони за „ Александър: The Making of a God ” бяха провокирани от представянето на сантименталната връзка сред Александър Велики и неговия поддръжник и другар Хефестион. В публикация в „ Елефтерос типос “ действието е наречено „ изкривяване на истината ”. Твърди се, че филмът „ Александър “ на Оливър Стоун от 2004 година е почнал пропагандна акция за хомосексуалността на историческата персона. По отношение на показаните в сериала връзки сред Александър и Хефестион, Мендони сподели: „ В източниците не се загатва, че те надвишават границите на другарството “.

Председателят на християнската православна крайнодясна политическа партия „ Ники " Димитрис Нациу назова сериала „ презрян, недопустим и неисторически " и съобщи, че съгласно него лентата цели „ подсъзнателно да внуши концепцията, че хомосексуалността е била допустима в древността - детайл, който няма никакво съображение ”.

 Понятието за обич в древността е необятно и многоизмерно. Не можем да тълкуваме нито практиките, нито лицата, работили преди 2300 години, по нашите лични ограничения, по нашите лични правила и догатки. В продължение на 2300 години Александър Велики в никакъв случай не се е нуждаел, нито пък в този момент се нуждае, от намесата на някой неизискван бранител на историческата му памет или още повече - на неговата персона и честен престиж, безапелационен е Нациу.

Той попита дали държавното управление ще предприеме дейности против Netflix, само че министърът на културата съобщи, че сходна стъпка би била противоконституционна. Конституцията на Гърция пази свободата на изкуството още от началото на XIX век, отбелязва standartnews.com.

„ Министерството на културата не упражнява цензура, не прави дейности, които водят до наказателно гонене или възбрана, не манипулира, не лимитира, не управлява разпространяването на информация и хрумвания нито превантивно, нито репресивно. Вдъхновението на създателите, персоналното пояснение и преценката на хората явно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и надзор, нито пък да бъдат ръководени от съдилищата или вкарвани в тях. Вместо това то се прави оценка и преценя от всеки един от нас, от интернационалната общественост. По този метод се прави оценка и Netflix ”, добави министърът на културата.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР