Новият ръководител на Световната банка заяви по време на срещата

...
Новият ръководител на Световната банка заяви по време на срещата
Коментари Харесай

Световната банка: Липсата на напредък има опасност да разцепи световната икономика

Новият началник на Световната банка съобщи по време на срещата на финансовите министри от Г-20 в Индия, че възходящото разделяне сред богатите и бедните страни рискува да задълбочи бедността в развиващия се свят, заяви Агенция Франс Прес.

Много страни към момента се възвръщат от двойния удар на пандемията от ковид и последствията от войната на Русия в Украйна – които удариха международните цени на горивата и суровините. Междувременно изменението на климата визира най-болезнено някои от най-бедните страни, които са минимум способни да се оправят с него.

Разговорите на Г-20 се организират, откакто в понеделник Русия отхвърли да удължи периода на съглашението, позволяващо сериозно значимия украински експорт на зърно през Черно море, което провокира възмущението на Организация на обединените нации, предизвестила, че милиони от най-бедните в света ще „ платят цената “.

„ Живеем в комплицирани времена: би трябвало да загатна обстоятелството, че през вчерашния ден Русия се отдръпна от самодейността „ Черно море-Украйна “ – а ние сме тук и обсъждаме по какъв начин да помогнем на уязвимите страни “, съобщи пред Агенция Франс Прес ръководителят на немската централна банка Йоахим Нагел. „ Това е в действителност необичайно и доста страни упрекнаха Русия, че е направила това “.

Южноафриканският министър на финансите Енох Годонгвана предизвести, че това „ евентуално ще се отрази на цените на храните, което ще засегне по-силно по-бедните страни “.

„ Плащане на цената “

Президентът на Световната банка Аджай Банга съобщи, че се притеснява, че неналичието на прогрес има заплаха да разцепи международната стопанска система.

„ Нещото, което не ми дава мира през нощта, е недоверието, което разединява световния Север и Юг в миг, когато би трябвало да се обединим “, съобщи Банга на двудневната среща на финансовите министри и ръководителите на централните банки в Гандинагар, щата Гуджарат.

„ Разочарованието на световния Юг е разбираемо. В доста връзки те заплащат цената за нашия разцвет “, съобщи роденият в Индия Банга, натурализиран американски жител, който зае поста в банката предишния месец, откакто беше номиниран от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. „ Когато би трябвало да са във напредък, те се тормозят, че обещаните запаси ще бъдат пренасочени към възобновяване на Украйна, считат, че разпоредбите в региона на енергетиката не се ползват отмерено, което лимитира упоритостите, и се тормозят, че хватката на бедността ще повлече още едно потомство. “

Банга съобщи пред Агенция Франс Прес, че в разрастващите се страни има най-голям % младежи, само че това е опция единствено в случай че те имат достъп до обучение и могат да намерят работа.

„ Истината е елементарна: Не можем да издържим на още един интервал на напредък с интензивно обособяване на нездравословни излъчвания “, сподели Банга.

Малък прогрес във връзка с дълга

Сделките за преструктуриране на дълга на страните с ниски приходи са главен фокус на Групата на 20-те най-големи стопански системи.

Китай, втората по величина стопанска система в света и главен кредитор на няколко страни с ниски приходи в Азия и Африка, които са подложени на стрес, до момента се е противопоставял на универсална формула за преструктуриране на дълга.

„ Китайците са вложили доста вложения в разрастващите се страни и заради това евентуално ще изгубят повече, тъй че съпротивата може да е функционалност на това “, сподели Годонгвана от Южна Африка.

Преговорите на Г-20 са съсредоточени и върху промяната на многостранните банки за развиване, регулациите на криптовалутите и по-лесния достъп до финансиране за намаляване и адаптиране към последствията от изменението на климата. В дневния ред на срещата е включена и новоприетата първа стъпка за по-справедливо систематизиране на данъчните доходи от мултинационалните компании – реализирана от 138 страни предходната седмица.

Понастоящем мултинационалните компании, изключително софтуерните, могат елементарно да трансферират облагите си в страни с ниски данъчни ставки, макар че правят единствено дребна част от активността си там.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР