Новият ръководител на агенцията на ООН за правата на човека

...
Новият ръководител на агенцията на ООН за правата на човека
Коментари Харесай

ООН все още притеснена за човешките права в КНДР

Новият началник на организацията на Организация на обединените нации за правата на индивида в Южна Корея изрази опасения, че казусът с правата на индивида в Северна Корея е оставен настрани на фона на ескалацията на военното напрежение заради провокациите на режима на Ким Чен-ун.

Уединената страна е пренасочила запаси от услугите за популацията към военни цели, сподели Джеймс Хинан, представител на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Сеул. Той направи изказването по време на изявление за осведомителна организация Yonhap предходната седмица.

" Винаги, когато има военно събитие като изстрелване на балистични ракети за тест, историята с правата на индивида се изтласква встрани и това прави по-трудно за тези от нас, фокусирани върху правата на индивида, да запазят правата на индивида на дневен ред, тъй като всеки се концентрира върху мира и сигурността, което е доста значим въпрос ", сподели той.
 С ракетните проби КНДР си завоюва нови наказания от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония
С ракетните проби КНДР си завоюва нови наказания от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония

Санкциите са значително алегорични

В случай на нуклеарен опит на Севера, добави той, има огромни шансове това да докара до задълбочаване на изолацията на нацията , прекъсване на разговора и съкращения на филантропичната поддръжка за хора в потребност, като политическата принуда ще се утежни.

Хинан стартира работата си тук през октомври, заемайки поста, който беше незает от две години. Той сподели, че ще се концентрира върху повишението на публичната информираност за казуса с правата на индивида в Северна Корея.

" В рамките на тези мандати желая да повиша видимостта на проблемите с правата на индивида в КНДР, в това число в Република Корея, и желая да увелича типовете информация, която получаваме от КНДР ", сподели той, базирайки се на Севера с формалното му име, Корейската народнодемократична република.

По отношение на това по какъв начин да се окаже напън върху Пхенян за провокативните му дейности, той акцентира нуждата от придаване на тежест на ръководените от Организация на обединените нации многостранни наказания.

" По принцип Организацията на обединените народи постоянно упорства глобите да се вършат на многостранно равнище посредством Организация на обединените нации, а не самостоятелни наказания, само че съзнавам, че доста страни в действителност вървят напред с самостоятелни наказания ", сподели той. " Но в последна сметка глобите се вземат решение от държавите-членки.

След стартирането си през май, консервативната администрация на Южна Корея Yoon Suk-yeol наложи две партиди самостоятелни наказания на лица и организации, участващи в нуклеарното и ракетното развиване на Северна Корея, в отговор на нейните продължаващи провокации, в това число изстрелването на междуконтинентална балистична ракета (ICBM ) предишния месец.
 Ким Чен-ун желае КНДР да бъде най-мощната нуклеарна мощ в света
Ким Чен-ун желае КНДР да бъде най-мощната нуклеарна мощ в света

След поредицата ракетни проби

Хинан приветства първото назначение от Сеул на севернокорейски делегат по правата на индивида от пет години насам. През юни Лий Шин-хуа, тогава професор по интернационалните връзки в Корейския университет, беше определен за делегат.

В подмяна на политиката на Северна Корея на предходното демократично държавно управление на Мун Дже-ин, администрацията на Юн предприе по-активен метод за възстановяване на човешките права в Севера.

Той сподели, че неговият офис ще продължи да изследва опциите за ангажиране със Севера , като изрази вяра, че офис на Организация на обединените нации за правата на индивида ще бъде открит в Пхенян по-късно.

" Правата на индивида са свързани напълно с ангажираност и възстановяване на обстановката посредством ангажираност. Другите ни офиси в страните са в страните, в които работят, сподели той. Бих желал офисът ни да бъде и в КНДР ".

Офисът в Сеул беше основан през юни 2015 година като част от световните старания за по-добър мониторинг на обстановката с правата на индивида в Северна Корея и за документиране на свързани с това данни и информация.
 КНДР с следващ ракетен тест за седмицата Обновена
КНДР с следващ ракетен тест за седмицата

" Интерфакс " оповестява, че ракетата се е приземила в Японско море

Припомняме, че на 2 декември Съединените щати, Южна Корея и Япония постановиха наказания на севернокорейски чиновници, свързани с оръжейните стратегии на страната. 

До мярката се стигна след последния и максимален тест на междуконтинентална балистична ракета на Пхенян предишния месец.

Министерството на финансите на Съединени американски щати осведоми, че включва в черния лист Джон Ил-хо, Ю Джин и Ким Су-гил. Тримата към този момент бяха глобени от Европейския съюз през април.

Министерството на външните работи на Южна Корея пък разгласи наказания против седем други лица, измежду които жители на Сингапур и Тайван, както и против осем юридически лица. Всички те към този момент са под наказания от страна на Съединените щати, наложени сред януари 2018 година и октомври 2022 година

Япония също наложи наказания на три юридически и едно физическо лице. Под ударите на новите японски наказателни ограничения попада и групата Lazarus, обвинена в осъществяване на хакерски атаки.

Китай и Русия блокираха скорошните старания за налагане на повече наказания на КНДР от страна на Организация на обединените нации и настояха те да бъдат облекчени, с цел да се даде подтик на договарянията и да се избегнат филантропични вреди. Това накара Вашингтон да се концентрира върху тристранните старания с Южна Корея и Япония, както и с европейските сътрудници.

Последния кръг от наказания идва, откакто на 18 ноември Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета като част от рекордна поредност от над 60 ракетни тествания през тази година. Действията ѝ ускориха опасенията, че страната може да е на път да възобнови тестванията на нуклеарни оръжия, прекратени през 2017 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР