Новият президент на Южна Корея поема властта в бурно време

...
Новият президент на Южна Корея поема властта в бурно време
Коментари Харесай

CNN: Новият президент на Южна Корея може да разтърси региона

Новият президент на Южна Корея поема властта в бурно време за страната и пътят, който той прокарва, може да раздруса района, предава CNN.com.

Консерваторът Юн Сук Йеол от Партията на силата на хората обезпечи изборите с тънка разлика в сряда, изпреварвайки противника Ли Джайе Мюнг с по-малко от един процентен пункт.

Юн е новопостъпил в политиката, откакто е прекарал последните 27 години от кариерата си като прокурор, само че ще се изправи пред редица провокации, когато размени настоящия демократичен президент Мун Дже-ин в Синята къща на 10 май.
Заплахите от Северна Корея са преди всичко в дневния ред - както и възходящото напрежение сред сътрудниците на Южна Корея, Съединени американски щати и Китай. Юн ще има да взема решение и вътрешни проблеми, с възходящата „ война сред половете “ и възходящите случаи на Covid-19.

Голяма част от акцията на Юн се концентрира върху твърдата му позиция по отношение на Северна Корея – отклоняване от сегашния метод на Мун, който поредно предизвиква разговора и мирното помиряване.

Междукорейските връзки бяха основен избирателен въпрос, като напрежението нараства на фона на скорошния растеж в тестванията на ракети в Северна Корея. Страната започва девет ракетни теста единствено през 2022 година, в това число нов вид " хиперзвукова ракета ", способна да маневрира с висока скорост - което провокира наказание от юг.

Преговорите сред двете Кореи са в застой, откакто плануваната среща на върха сред Съединени американски щати и Северна Корея се разпадна през 2019 година, сподели Чеонг Сеонг-чанг, шеф на Центъра за севернокорейски проучвания към Института Седжонг, преди изборите. „ Малко евентуално е да се чака някакъв прогрес в договарянията за денуклеаризация, в случай че идващото държавно управление не излезе със комплицирано решение за денуклеаризация, което е задоволително както за Съединени американски щати, по този начин и за Северна Корея “, добави той.

Южна Корея за първи път разгласи през 2016 година, че ще разположи построената в Съединени американски щати отбранителна система за защита на Терминала на огромна височина (THAAD), с цел да се пази от севернокорейските ракетни закани. Това провокира дългогодишна дипломатическа омраза с Китай, който твърди, че ракетната система ще заплаши националната му сигурност.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР