Новият Посланик на Румъния Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску беше

...
Новият Посланик на Румъния Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску беше
Коментари Харесай

Новият Посланик на Румъния на първо посещение в Плевен

Новият Посланик на Румъния Н. Пр. госпожа Бръндуша Предеску беше на първо посещаване в Плевен в Деня на Румънската войска 25 октомври. Придружавана от полк. Адриан Еначе – аташе по защитата, представителя на Румънската православна черква отец Налуцо Опре и сътрудници на Дипломатическата задача, тя се срещна с кмета Георг Спартански и неговия заместител Стефан Милев.

Вашата аудиенция в подобен значим ден за Румъния е чест за нас, обърна се Георг Спартански към Посланик  Предеску. С Вашата страна ни свързва освен добросъседството, а и общите исторически страници от Плевенската епопея, когато хиляди румънски воини се сражаваха безстрашно за Освбождението на града ни и България, а мнозина от тях оставиха костите си тук, акцентира кметът. Свързват ни дългогодишните партньорски връзки с град Браила, свързва ни и общата работа с румънски общини по реализацията на планове с европейско финансиране, измежду които е огромният план за реновиране на историческия парк  Гривица. Свързва ни и традицията с представители на Посолството на Румъния да означаваме дружно Деня на Румънската войска, Деня на героите на Румъния, Националния празник на България, годишнини от Плевенската епопея, означи още Георг Спартански.



Плевен е доста специфичен град за нас, тъй като е част и от нашата история като знак на румънската бойна популярност, сподели в отговор Посланик  Предеску. За мен е доста значимо младежите от нашите страни да познават добре общото ни минало и това да ги сближава и смятам, че си заслужава да поставим общи старания в тази посока, уточни още дипломатът. Следващата година се навършват 145 години от Освобождението на Плевен и ние към този момент обмисляме хрумвания за достойното отбелязване на годишнината и увековечаване паметта на починалите, които ще споделим с Вас в последващи срещи и диалози, добави Посланик Предеску.



По-късно Н. Пр. госпожа Бръндуша Предеску и кметът Георг Спартански сервираха цветя пред плочата на починалите румънски офицери и бойци на стената на Параклис Мавзолей „ Св. Георги Победоносец ”, в тяхна памет отец Налуцо Опре отслужи панихида. Същия ден представителите на Дипломатическата задача на Румъния посетиха Панорама „ Плевенска епопея 1877 ” и Мемориалния парк в Гривица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР