Новият посланик на Китай в Съединените щати зае своя пост,

...
Новият посланик на Китай в Съединените щати зае своя пост,
Коментари Харесай

Кой е Сие Фън, новият посланик на Китай в САЩ?

Новият дипломат на Китай в Съединените щати зае своя пост, обещавайки да поеме „ тежката отговорност “ за връзките сред суперсилите, които са „ изправени пред съществени провокации “, съобщи Агенция Франс Прес.

Сие Фън, посланик с богат опит във Вашингтон, дойде в Ню Йорк, се споделя в изказване на посолството на Пекин в Съединени американски щати.

Той замества Цин Ган, който напусна поста си по-рано тази година, с цел да работи като външен министър на Китай.

„ Понастоящем китайско-американските връзки срещат съществени компликации и са изправени пред съществени провокации “, съобщи Сие.

„ Чувствам по едно и също време превъзходно възприятие за задача и тежка отговорност. Аз и моите сътрудници ще се надигнем против компликациите, ще осъществим отговорностите си и ще осъществим задачата си “.

Посланикът на Съединени американски щати в Китай Никълъс Бърнс съобщи, че е
провел „ прощална вечеря “ със Сие,
„ до момента в който управляваме все по-предизвикателните връзки сред Съединени американски щати и Китай “.

„ Очаквам с неспокойствие да работя с него в новата му роля “, съобщи Бърнс в.

Според формалната държавна биография 59-годишният Сие произлиза от богатата източна провинция Дзянсу и има магистърска степен по инженерство.

Работи във външната работа от 1986 година, като през по-голямата част от 90-те години на предишния век се издига в редиците на Бюрото по северноамериканските въпроси на министерството.

През идващото десетилетие работи два пъти в китайското посланичество във Вашингтон, преди да стане дипломат в Индонезия.

Сие е бил комисар на външното министерство на Пекин в Хонконг и като заместник-министър на външните работи.
Отношенията сред Китай и Съединени американски щати се изостриха
през последните години, като напрежението се повиши във връзка с търговията, технологиите, правата на индивида и други въпроси.

Най-актуална тематика бяха микрочиповете от висок клас, като в неделя Пекин съобщи, че американският колос Micron не е минал сполучливо инспекцията на националната сигурност и няма да му бъде разрешено да продава на оператори на „ сериозна осведомителна инфраструктура “.

Съобщението пристигна, откакто през последните месеци Вашингтон и неговите съдружници започнаха ограничения, за които Китай твърди, че имат за цел да лимитират способността му да купува или създава най-съвременни чипове и да лимитират възходящата му международна мощност.

Този месец Пекин осъди и 78-годишния американски жител Джон Шин-уан Люнг на пожизнен затвор за шпионаж, само че разкри малко детайлности по случая.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР