Новият начин на организиране на подготвителните курсове по математика за

...
Новият начин на организиране на подготвителните курсове по математика за
Коментари Харесай

Отново скандал в СМГ, този път заради курсовете по математика

Новият метод на образуване на подготвителните курсове по математика за банкет на възпитаници в Софийската математическа гимназия (СМГ) вкара елитното учебно заведение в поредна драма. Пред БНР родители на ученици на учебното заведение сигнализираха, че " курсовете по математика в СМГ са присвоени от едно ООД ". Те са подали тъжба до административния съд, с която нападат заповедта на шефа Ивайло Ушагелов за възлагане на курсовете на външна компания. Вместо това жалбоподателите упорстват курсовете да се организират от учебното заведение и по този метод то да печели спомагателни средства.
Доскоро курсовете се проведоха от учебното настоятелство в СМГ, което в нарушаване на закона събираше парите и ги разпределяше по свое убеждение на определени от него учители, водещи образованията, написа в. " Сега ". Всичко това се разбра около свадите от м.г. с уволнената преподавателка по математика Петя Тодорова (вече възобновена на работа) и последвалото уволняване на тогавашния шеф Антони Стоянов. Тогава просветният министър Красимир Вълчев разпореди завършек на практиката сходни курсове да се провеждат от настоятелствата и предложи да се съблюдават Правилата на Столичната община за реализиране на извънкласни действия в общинските учебни заведения, т.е. за въпросните действия да се избират компании посредством състезания.
Пред БНР Симона Велчева, майка на възпитаник от СМГ, съобщи, че управлението на гимназията е провело " скришен конкурс " въз основа на общинските правила. В същото време съгласно разпоредба на МОН за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение учебните заведения също имат опция да провеждат курсове и да печелят от тях спомагателни средства.
" Парадоксът в нашия случай е, че учителите от СМГ са основали сдружение с лимитирана отговорност, което употребява марката СМГ, тъй като то се назовава " Учители СМГ ". Това е корист с марката ", разяснява Велчева. По думите ѝ то ще заплаща най-малък наем, тъй като логиката на разпоредбите на Столичната община са повече деца да имат достъп до извънкласни действия (т.е. избира се компанията, предложила по-ниска цена - бел.ред.).
" В случая нашите деца нямат достъп до тях, тъй като не са адресирани до тях. Годишният оборот от тези курсове е над 1 млн. лева Тъй като тази облага отива в частно сдружение, учебното заведение няма да може да финансира присъединяване на нашите възпитаници в интернационалните надпревари ", заключават родителите.
Директорът на СМГ Ивайло Ушагелов изясни, че не е избрал разновидността да провежда курсовете по наредбата за финансиране на институциите, тъй като тя не споделя по какъв ред ще се събират парите. " Наредбата дава най-общо опция да организираме курсове, само че по какъв начин тъкмо да се случва това, е написано точно в разпоредбите на Столичната община ", разяснява той. По думите му математическите гимназии в цялата страна провеждат извънкласните курсове точно по този метод, който е организиран нормативно.
Относно обстоятелството, че сдружението " Учители СМГ " е формирано от учителите от гимназията, той разяснява, че няма по какъв начин това да е другояче, защото точно преподавателите на гимназията са построили името ѝ, осведомени са с материала, познават спецификата на учебното заведение и извеждат учениците му на първите места по математически надпревари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР