Новият му състав полага клетва на 3 януариРепубликанците с добри

...
Новият му състав полага клетва на 3 януариРепубликанците с добри
Коментари Харесай

Демократите запазват контрола над Сената

Новият му състав поставя клетва на 3 януари
Републиканците с положителни шансове за болшинство в Камарата на представителите

Демократическата партия резервира контрола си над Сената на Съединени американски щати след победа в Невада, където настоящата сенаторка Катрин Кортес Масто от редиците на демократите бе избрана отново. Това заяви Ройтерс, базирайки се на прогнози от екзитпол.

Според тях Кортес Масто изпреварва с дребна разлика републиканския си конкурент Адам Лаксолт - някогашен основен прокурор на щата, който бе подсилен от предходния президент Доналд Тръмп.

С успеха на Кортес Масто демократите ще имат половината гласове в 100-местната горна камара на Конгреса, при което вицепрезидентката Камала Харис, която по конституция оглавява съвещанията на Сената, може да въздейства при подравнен избор.
Ако на балотажа в Джорджия на 6 декември сенаторът демократ Рафаел Уорнък бъде избран отново, като победи републиканския си конкурент Хершъл Уокър, тогава Демократическата партия ще има 51 против 49 гласа. Така партията ще придобие спомагателен лост за приемането на противоречиви закони, които се утвърждават с нормално болшинство.

Новият състав на американския Сенат следва да постави клетва на 3 януари.

Същевременно Републиканската партия към момента има положителни шансове да се снабди с болшинство в долната Камара на представителите, защото на доста места към момента се броят бюлетините от междинните избори, които се организираха на 8 ноември. Към момента републиканците разполагат с 211 места в Камарата на представителите (при нужни 218 за мнозинство), а демократите се пребориха за 203-ма конгресмени.

Очаква се резултатите за разпределението на постовете в 435-местната Камара на представителите да станат ясни до няколко дни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР