Новият министър на отбраната на България заяви, че страната му

...
Новият министър на отбраната на България заяви, че страната му
Коментари Харесай

Политико: България иска да се присъедини към клуба на ЕС за боеприпаси за Украйна

Новият министър на защитата на България съобщи, че страната му желае да ускори поддръжката си за напъните на Европейски Съюз да достави Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, с цел да продължи борбата си против войските на Москва, написа изданието " Политико ".

На фона на идната основна среща на върха във Вилнюс идния месец министрите на защитата от НАТО са на двудневна среща в Брюксел, почнала през вчерашния ден, с цел да обсъдят по какъв начин да покачат индустриалния потенциал на съюза за поддръжка на Украйна, както и качествата си за защита и въздържане, показва изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

През май страните от Европейски Съюз завършиха съглашение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март идната година. Те се съгласиха да дават боеприпасите неотложно от личните си ресурси и разноските на страните членки да бъдат отчасти възобновени. Споразумението планува един милиард евро за тази част от проекта и още един милиард за стратегия за взаимно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на личните ресурси. Европейската комисия също по този начин предложи самодейност на стойност 500 милиона евро за укрепване на европейските качества за произвеждане на оръжия и за реализиране на тези цели.

Като част от тези старания Европейската организация по защита стартира план за взаимно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или непосредствено изпращане в Украйна. България, дружно със спазващата боен неутралитет Ирландия, е едната от единствено две страни членки на Европейски Съюз, които не вземат участие в този план.

" Ние много явно се стремим да се присъединим към тази коалиция ", споделя Тодор Тагарев пред " Политико ". " Смятам, че ще можем да предоставим някои от нужните муниции за Украйна ", прибавя той./24 chasa.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР