Новият министър на икономиката на Казахстан Алибек Куантиров предложи да

...
Новият министър на икономиката на Казахстан Алибек Куантиров предложи да
Коментари Харесай

Казахстан готви допълнителен данък върху добива на твърди минерали

Новият министър на стопанската система на Казахстан Алибек Куантиров предложи да се вкара спомагателен налог върху добива на твърди минерали, предава. 

" Предлага се да се сътвори механизъм за пресмятане на спомагателен налог върху добива на потребни изкопаеми за всички твърди потребни изкопаеми във връзка с ценовата обстановка. Второ, [предлага се] евакуиране на част от маржа от веригата производители и снабдители на петролни артикули ", сподели Куантиров на първото съвещание в сряда на новия състав на държавното управление. 

Според предлагането на министъра, се планува част от маржа да се изтегли от производителите и доставчиците на петролни артикули " посредством повишение на акцизните ставки ". 

Във вторник казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев сподели, че приходите на предприятията в минния бранш са нарастнали на фона на високите цени на суровините. Държавният глава даде инструкции на правителството да се реши въпросът за спомагателните доходи към бюджета, като се оферират на огромните минни компании необятни тласъци за изследване и създаване на нови залежи.

На 2 януари започнаха протестни акции в някои обитаеми места на Казахстан. В рамките на няколко дни те прераснаха в протести и офанзиви против държавни органи в доста градове на страната. Хиляди хора са потърпевши, има починали. Президентът Касим-Жомарт Токаев се обърна за помощ към Организацията на контракта за групова сигурност. По данни на управляващите конституционният ред в републиката е възобновен. 

Във вторник Токаев утвърди ново държавно управление, ръководено от премиера Алихан Смаилов. Ръководителите на министерството на външните работи, министерството на защитата и министерството на вътрешните работи резервираха постовете си, бяха заменени ръководителите на министерството на енергетиката, министерството на правораздаването и редица други ведомства. Токаев разпореди на новото държавно управление да извърши огромни промени, в това число в икономическия и банковия бранш. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР