Новият лидер на Словакия Роберт Фицо направи фурор по време

...
Новият лидер на Словакия Роберт Фицо направи фурор по време
Коментари Харесай

Нито коршум повече. Защо премиерът на Словакия Фицо мрази Украй...

Новият водач на Словакия Роберт Фицо направи възторг по време на неотдавнашната предизборна акция в страната, като предизвести, че няма да изпрати " нито патрон повече ", с цел да помогне на Украйна да отблъсне съветската инвазия.

 

Драматичната му смяна по отношение на мощно проукраинската позиция на отиващото си държавно управление се основава частично на историческите благосклонности на Словакия към Русия, само че има и доста персонална причина, заради която Фицо не харесва Украйна.

 

Всичко това датира от 2009 година, когато Фицо беше министър-председател на Словакия. На 7 януари същата година дългогодишният спор сред Русия и Украйна за природния газ прерасна в рецесия и съветският газ спря да тече през Украйна към страните от Европейски Съюз. Кризата за Словакия пристигна в средата на зимата.

 

Прекъсването на доставките струваше на словашката стопанска система към 100 млн. евро дневно, защото заводите бяха принудени да спрат работа. Отчаяният Фицо се обади на Владимир Путин, тогавашен министър-председател на Русия, и на украинския министър-председател Юлия Тимошенко, с цел да се възвърне подаването на газ.

 

Рано сутринта на 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, кацна в Киев, с цел да се срещне с украинското държавно управление. Украинците ги накараха да чакат, а по-късно да чакат още малко. Пред камерите Тимошенко в продължение на 20 минути ругаеше Фицо, че е взел страната на Москва в газовия спор.

 

" Това беше безусловно неприятна обстановка. Фицо беше червен от яд. Беше злополука ", съобщи почитан словашки чиновник, осведомен със случилото се през 2009 година, който приказва при изискване, че му бъде предоставена анонимност. " Той беше потиснат ".

 

След това словаците отпътуваха за Москва, където бяха посрещнати от Путин на изискана гала, състояла се в обилната зала " Свети Георги " в Кремъл.

 

" След това [Фицо] стартира да заема намерено антиукраинска позиция ", споделя Александър Дулеба, старши помощник в Словашката асоциация за външна политика. " Той сподели, че не е належащо да поддържаме украинците, Украйна няма потребност от нас, те не водят съществени диалози с нас. Това е персонално ".

 

Тимошенко, която към момента е дейна в украинската политика, не разполага с съответни детайлности за тази среща, сподели нейната говорителка Наталия Лисова.

 

Това не беше единствената неверна стъпка на Киев по време на газовата рецесия.

 

На 16 януари тогавашният словашки президент Иван Гашпарович също отлетя за Киев, с цел да се срещне с сътрудника си Виктор Юшченко, който му беше споделил, че украинската енергийна компания " Нафтогаз " ще може да възобнови някои газови потоци към Словакия. Но по време на срещата, която трябваше да докара до подписване на договорката, ръководителят на " Нафтогаз " осведоми двамата президенти, че няма да може да направи това.

 

" Украинците съумяха да унижат и премиера, и президента на Словакия ", сподели високопоставеният чиновник.

 

Въпреки че Тимошенко и Путин договориха завършек на рецесията и потоците бяха обновени на 20 януари, горчивият усет от тези прекарвания в Киев остава.

" Определени политически кръгове в Словакия нямат доверие на украинците ", сподели служителят.

 

Сега това се връща в Киев.

 

Словакия е един от най-силните поддръжници на Украйна. Тя изпрати на източната си съседка система за противовъздушна защита С-300 от руската ера и беше първата страна, дружно с Полша, която изпрати реактивни изтребители - целия си флот от МиГ-29. Словашките оръжейни фабрики също продават оръжия и муниции на Украйна.

Но по време на предизборната акция Фицо прикани за фрапантна смяна в политиката, като съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да помогне за договарянето на спокойно съглашение, вместо да изпраща оръжия.

Той също по този начин упрекна Украйна за войната.

 

" Войната в Украйна не стартира преди една година, тя стартира през 2014 година, когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват съветски жители в Донбас и Луганск ", сподели той.

 

На изборите на 30 септември популистката партия " Смер " на Фицо се класира преди всичко с 23,4% от гласовете. Сега той би трябвало да поеме властта отпред на коалиция от три партии.

 

Фицо от дълго време симпатизира на Москва и на Съветския съюз, тъй че смяната в политиката не се основава единствено на горчивите му мемоари за отношението към него през 2009 година в Киев - само че това оказа въздействие.

 

" Той несъмнено си спомня за случилото се през 2009 година ", съобщи напускащият поста си министър на външните работи на Словакия Мирослав Влаховски по време на срещата на върха GLOBSEC Tatra този месец.

 

 

Публикация на. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР