Новият коронавирус, наречен враг на човечеството от Световната здравна организация,

...
Новият коронавирус, наречен враг на човечеството от Световната здравна организация,
Коментари Харесай

Коронавирусът: Враг с много съюзници вкъщи

Новият ковид, наименуван " зложелател на човечеството " от Световната здравна организация, отприщи ритмиката и международните водачи афишират личните си войни за смъртоносната болест.
Вирусът се предава най-вече посредством дихателни капчици, само че и посредством физически контакт с всекидневни предмети, тъй че фронтовата линия е тъкмо под носа ни.
От бутона на асансьора до тоалетната седалка, ето няколко от нашите ежедневни врагове по времето на ковид. Но има и няколко предмета, които може би са били упрекнати неправилно, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Заклети врагове
" Всеки предмет или повърхнина, който е бил допрян или нечист от кашлица, капчица или екскременти, може да бъде инфектиран ", споделя Амандин Гамбъл, откривател от лабораторията „ Лойд-Смит “ в Калифорнийския университет.
Според изследване, оповестено предходната седмица в New England Journal of Medicine, за което Гамбъл е съдействал, новият ковид към момента може да бъде открит на повърхности от пластмаса и неръждаема стомана след два до три дни и до 24 часа на картон.
Данните обаче са получени в лабораторни условия и не е известно дали оставащото количество вирус е задоволително, с цел да е към момента заразно.
" Трябва главно да внимавате за предмети и повърхности, които е евентуално да са били в контакт с огромен брой хора, като масички за кафе, металните тръби в градския превоз, дръжките на вратите, бутоните на асансьора и ключовете за осветлбение на публични места " споделя тя.
" Тъй като не е допустимо изцяло да се избегне докосването до тези предмети и повърхности (например от хора, които живеят в жилищни здания или пазарят хранителни стоки), значимо е да измиете ръцете си и да избягвате да докосвате лицето си, с цел да не се болестите и кашляйте в шепата си, кихайте в кърпичка, с цел да избегнете заразяване на другите. "
Брандън Браун, епидемиолог от Калифорнийския университет, споделя, че огромните врагове са " нещата, които носим извън ".
" В магазина може да извадим портфейла си, откакто докоснем повърхности или други предмети (които са заразени), по-късно (ние) изваждаме пари, карта, нашата персонална карта, тъй че всички те да бъдат изложени ", споделя той.
Възможни врагове
COVID-19 може да се предава посредством фекалии, съгласно изследване, оповестено в Nature на 13 март от китайски откриватели.
Те разкрили следи от вируса в ректални тампони от деца.
" Ако предаването посредством фекалиите се удостовери, тогава ще би трябвало да внимаваме за тоалетните, което може да наподобява контраинтуитивно за респираторно заболяване, само че това се е случвало в предишното " с ковид в основата на епидемията от ТОРС през 2002-2003 година, споделя Амандин Гамбъл.
" Препоръката в такива случаи е да дезинфекцирате постоянно тоалетните седалки и изключително да пандизите капака преди стартирането на водата, с цел да избегнете разпространяването на инфектирани капчици ", споделя тя.
Все още обаче не е известно дали вирусът, открит в проучването, е задоволително недокоснат, с цел да бъде инфектиран, което може да бъде доказано единствено от лабораторни култури.
Междувременно нашият благонадежден сателит мобилният телефон също може да е троянски кон.
" Ние използваме мобилните си телефони през целия ден, без значение дали сме в дома си, на работа..., в магазина, купувайки консумативи, тъй че при тях има доста излагане на заплаха ", споделя Брандън Браун.
Но Франсоа Белю, професор по компютризирани системи в биологията в Университетския лицей Лондон, не е склонен.
Дезинфекцирайте мобилния си телефон? " Това не би предизвикало никаква щета, само че в случай че споделяме телефона си с други хора, за мен не е явно по какъв начин дезинфекцията може да ни отбрани или да ограничи разпространяването на COVID-19. "
Фалшиви врагове
Компютърните ни клавиатури са изложени на ръцете ни от самото начало и затова може да се опасяваме да бъдат място за размножаване на вируса. Те също са направени от пластмаса и имат доста дребни кътчета и процепи.
Но някои откриватели считат, че тяхната роля в разпространяването на вируса е дребна или даже несъществуваща, в случай че притежателят е единственият консуматор и той си мие ръцете незабавно след идването си у дома или на работа.
А водата от чешмата и варените храни не съставляват безусловно никаква заплаха, акцентира Брандън Браун.
" Водата от чешмата се подготвя и почиства централно и е безобидна, когато става въпрос за COVID-19 ", споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР