Новият коронавирус, наречен враг на човечеството от Световната здравна организация,

Новият коронавирус, наречен враг на човечеството от Световната здравна организация, ...

Коронавирусът: Враг с много съюзници вкъщи.

Новият коронавирус, наречен "враг на човечеството" от Световната здравна организация, отприщи ритмиката и световните лидери обявяват собствените си войни за смъртоносната болест.
Вирусът се предава предимно чрез дихателни капчици, но и чрез физически контакт с всекидневни предмети, така че фронтовата линия е точно под носа ни.
От бутона на асансьора до тоалетната седалка, ето няколко от нашите ежедневни врагове по времето на коронавирус. Но има и няколко предмета, които може би са били обвинени погрешно, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.
Заклети врагове
"Всеки предмет или повърхност, който е бил докоснат или замърсен от кашлица, капчица или екскременти, може да бъде заразен", казва Амандин Гамбъл, изследовател от лабораторията „Лойд-Смит“ в Калифорнийския университет.
Според проучване, публикувано миналата седмица в New England Journal of Medicine, за което Гамбъл е допринесъл, новият коронавирус все още може да бъде открит на повърхности от пластмаса и неръждаема стомана след два до три дни и до 24 часа на картон.
Данните обаче са получени в лабораторни условия и не е известно дали оставащото количество вирус е достатъчно, за да е все още заразно.
"Трябва основно да внимавате за предмети и повърхности, които е вероятно да са били в контакт с голям брой хора, като масички за кафе, металните тръби в градския транспорт, дръжките на вратите, бутоните на асансьора и ключовете за осветлбение на обществени места" казва тя.
"Тъй като не е възможно напълно да се избегне докосването до тези предмети и повърхности (например от хора, които живеят в жилищни сгради или пазаруват хранителни стоки), важно е да измиете ръцете си и да избягвате да докосвате лицето си, за да не се заразите и кашляйте в шепата си, кихайте в кърпичка, за да избегнете заразяване на другите."
Брандън Браун, епидемиолог от Калифорнийския университет, казва, че големите врагове са "нещата, които носим отвън".
"В магазина може да извадим портфейла си, след като докоснем повърхности или други предмети (които са заразени), след това (ние) изваждаме пари, карта, нашата лична карта, така че всички те да бъдат изложени", казва той.
Възможни врагове
COVID-19 може да се предава чрез фекалии, според проучване, публикувано в Nature на 13 март от китайски изследователи.
Те открили следи от вируса в ректални тампони от деца.
"Ако предаването чрез фекалиите се потвърди, тогава ще трябва да внимаваме за тоалетните, което може да изглежда контраинтуитивно за респираторно заболяване, но това се е случвало в миналото" с коронавируса в основата на епидемията от ТОРС през 2002-2003 г., казва Амандин Гамбъл.
"Препоръката в такива случаи е да дезинфекцирате често тоалетните седалки и особено да затворите капака преди пускането на водата, за да избегнете разпространението на заразени капчици", казва тя.
Все още обаче не е известно дали вирусът, открит в изследването, е достатъчно непокътнат, за да бъде заразен, което може да бъде потвърдено само от лабораторни култури.
Междувременно нашият надежден спътник мобилният телефон също може да е троянски кон.
"Ние използваме мобилните си телефони през целия ден, независимо дали сме в дома си, на работа ..., в магазина, купувайки консумативи, така че при тях има много излагане на опасност", казва Брандън Браун.
Но Франсоа Белю, професор по компютризирани системи в биологията в Университетския колеж Лондон, не е съгласен.
Дезинфекцирайте мобилния си телефон? "Това не би причинило никаква вреда, но ако споделяме телефона си с други хора, за мен не е очевидно как дезинфекцията може да ни защити или да ограничи разпространението на COVID-19."
Фалшиви врагове
Компютърните ни клавиатури са изложени на ръцете ни през цялото време и следователно може да се страхуваме да бъдат място за размножаване на вируса. Те също са направени от пластмаса и имат много малки кътчета и процепи.
Но някои изследователи смятат, че тяхната роля в разпространението на вируса е малка или дори несъществуваща, ако собственикът е единственият потребител и той си мие ръцете веднага след пристигането си вкъщи или на работа.
А водата от чешмата и варените храни не представляват абсолютно никаква опасност, подчертава Брандън Браун.
"Водата от чешмата се приготвя и почиства централно и е безобидна, когато става въпрос за COVID-19", казва той.

Източник: actualno.com