Новият кмет на София Васил Терзиев, който беше издигнат от

...
Новият кмет на София Васил Терзиев, който беше издигнат от
Коментари Харесай

Васил Терзиев рекордьор по дарения за кампанията

Новият кмет на София Васил Терзиев, който беше повдигнат от обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " (и " Спаси София " ), е първенецът по събрани дарения за отминалата към този момент предизборна акция.

Това излиза наяве от информация в Единния указател на Сметната палата, осведоми " Дневник ". 

Събраната сума от всички дарения е в размер на 481 209.45 лв..

Основният му съперник Ваня Григорова, издигната от леви обединения отпред с Българска социалистическа партия и " Левицата! ", е събрала надалеч по-малка финансова поддръжка от симпатизанти - размерът ѝ възлиза на 113 180 лева

Другите двама претенденти, които се класираха на трета и четвърта позиция на локалния избор - Антон Хекимян (ГЕРБ) и Деян Николов ( " Възраждане " ), не са получили никакви дарения.

Средствата в поддръжка за Вили Лилков, повдигнат от локална коалиция " Синя София ", също са скромни - те възлизат на 42 649 лева

Най-щедрото подаяние за Васил Терзиев е в размер на 179 040 лева Направено е от вложителя и бизнесмен Богомил Балкански. Той е заявил, че парите са от заплатата, която получава като сътрудник в един от най-известните фондове за софтуерни рискови вложения в света.

Другият по-голям донор е Пламен Моновски, предприемач и управител в Ledger Capital, е дал за акцията на Терзиев 64 151 лева - от заплати, бонуси и вложения за интервала 1996 - 2015 г. 

Най-голяма сума, дарена за акцията на Ваня Григорова, пък е в размер на 2000 лева Тя е предоставена от някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев.

За Вили Лилков двама са дарили по 10 000 лева - това са водачът на КОД и някогашен министър на опазването на здравето Петър Москов и някогашният вицепремиер и министър на правораздаването в служебното държавно управление на Стефан Софиянски Хараламби Анчев. Лилков също е подкрепил акцията си със сума 10 хиляди лв..

Независимият народен представител Радостин Василев, който напусна шумно на първо време " ИТН ", а по-късно и " Продължаваме промяната ", може да се похвали с най-голямата сума, дарена в акцията въобще. Той е получил единствено едно подаяние, само че в размер на 200 000 лева, от Светослав Ставрев.

Дарението е от спестявания, както сбито е посочено в декларацията. Членът на комитета Венцислав Петков е добавил още 50 000 лева за акцията, за които е написал, че е получил като дял от компания.

На национално равнище " Продължаваме промяната - Демократична България " още веднъж е отличник по събрани суми от дарения. Общият им размер е 360 348 лева,

а най-голямото възлиза на 50 000 лева То е направено от белгийския предприемач Филип Ромбаут, който е съсобственик на торовия цех в Девня " Агрополихим ".

Той е дал същата сума и на обединението " Алтернативата на жителите ", зад която застават разнообразни бизнес кръгове. За акцията групировката е събрала 150 160 лева от дарения от жители, като последваща по мярка е сумата 20 хиляди лв., дадена от притежателя на " Интерсервиз Узунови " Красимир Узунов. Още 140 394 лева са дарени от претенденти на обединението, като съвсем половината (60 хиляди лева) са от неуспелия претендент за кмет на Варна Христо Димитров, строителен бизнесмен и притежател на " Планекс холдинг " ООД и " Планекс " ЕООД.

Даренията за проруската групировка " Възраждане " от техни съидейници възлизат на 52 000 лева, а от претенденти - на 69 900 лева В Българска социалистическа партия претендентите се оказват по-щедри към акцията от елементарните донори, които са дали общо към 28 хиляди. Претендентите за изборни постове са добавили още към 64 хиляди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР