Новият екип в София започна чистка в ключово за града

...
Новият екип в София започна чистка в ключово за града
Коментари Харесай

Терзиев започна чистка в направление „Архитектура“

Новият екип в София стартира чистка в основно за града направление – „ Архитектура и градоустройство “. Кметът обаче мълчи по основния въпрос –  кога ще бъде разгласен конкурс за нов основен проектант. 

Според информация на „ Сега “ шефове на водещи дирекции и отдели в НАГ са получили предложения за непринудено овакантяване. От постовете си са поканени да се отдръпват шефовете на дирекция „ Правно-нормативно обслужване “ Стела Щерева и директорката на дирекция „ Градска среда “ Бойка Къдрева. Поискана е промяна и на началниците на основни отдели – Елица Мирчева на „ Публични пространства “ и Марин Попов – отпред на отдел „ Контрол  началниците на отдели в дирекциите надзор в капиталовото планиране, съгласуваност в строителството “. Архитекти настояват, че са поискани оставки и на други чиновници на по-ниски позиции.  

Според правилника за активността на столичната общинска администрация всички чиновници на общината се назначават и освобождават от служба от кмета. Това обаче нормално става по предложение на основния проектант. Самият Терзиев не е обявявал обществено промените в НАГ. Наред с кадровите разбърквания на извършена среща с районните архитекти предходната седмица основният проектант Здравко Здравков е оповестил планове и за други промени. Според осведомени на районните кметове ще бъдат трансферирани пълномощия по разрешаване на градеж на високи здания, които сега са в пълномощията на основния проектант. Тази смяна не е безспорна поради неналичието на задоволително потенциал по регионите. София има опит с сходно прекачване на пълномощия – абсурдът към разрешението за градеж на небостъргача „ Гранд каньон “ на компания „ Гаранти коза “.

За него Здравков бе делегирал пълномощие на районния проектант Весела Тасева, която издаде самото позволение. Това й коства уволнението от тогавашния областен кмет на „ Младост “ Десислава Иванчева. На районните кметове е обявено и за желание за предварителна визуализация на всички бъдещи градежи, преди издаването на самите визи, за повече бистрота и опция за надзор. Тези визуализации сега се вършат на непринуден принцип от блогъра Боян Юруков.   

Странно е, че тези промени се правят от сегашния основен проектант Здравков и структурата се трансформира от него на фона на предстоящ конкурс за нов основен проектант,  коментираха пред „ Сега “ общински съветници от опозицията. Очакваше се оповестяването на конкурс да е една от първите задания пред. „ Сега “ попита Терзиев водят ли се диалози със Здравко Здравков да се отдръпна непринудено от поста или за преустановяване на правното отношение му, само че не получи отговор. Главният проектант не е със срочен мандат. В свое изявление за Нова тв Терзиев отговори, че ще има конкурс за нов основен проектант, само че „ по-нататък “. Терзиев обвърза възможен конкурс с приемането на нова организационна конструкция на общината. Терзиев не разяснява неофициална информация на водещия на Нова тв Виктор Николаев, че точно невъзможността да бъде заменен Здравко Здравков е причина за напускането на арх. Любомир Георгиев, който в началото следваше да стане заместител на Терзиев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР