Новият доклад на Ember анализира всички данни от производството и

...
Новият доклад на Ember анализира всички данни от производството и
Коментари Харесай

Защо се стигна до рекордни CO2 емисии в Европа през 2022-а

Новият отчет на Ember проучва всички данни от производството и потреблението на електрическа енергия Въпреки многото ново ВЕИ произвеждане, действителността в Европейски Съюз не наподобява напълно зелена Перспективите за зелен преход минават през доста въпросителни изключително в интервалите на разнообразни рецесии Новият отчет на Ember проучва всички данни от производството и потреблението на електрическа енергия Въпреки многото ново ВЕИ произвеждане, действителността в Европейски Съюз не наподобява напълно зелена Перспективите за зелен преход минават през доста въпросителни изключително в интервалите на разнообразни рецесии
Европа се пробва да избяга от мръсното произвеждане на електрическа енергия в последните години, само че с времето задачата става по-сложна, в сравнение с евентуално в Брюксел са планували. В същото времето задачите стават по-амбициозни, интегрираните възобновими източници се усилват, само че дружно с това електрическата енергия от въглища и природен газ продължава все по този начин да е основна за европейската стопанска система. На пръв взор енергетиката се модернизира, само че по-внимателно разглеждане на данните демонстрира, че тя продължава да разчита и на старите базови мощности. Това е един от изводите в годишния отчет на мозъчния концерн Ember " ".

Дебатът за нуклеарните централи и природния газ е индикативен - преди години беше немислимо те да бъдат част от зеленото бъдеще на Европа, само че в този момент наподобява освен, че ще бъдат, а обособени страни желаят стремително да включат нови мощности в енергийните си миксове. На световно равнище това може да се види и в оповестеното съдействие сред страните от Г7 за нуклеарните мощности, както и на локално, където избрани страни като Франция и даже България не просто възнамеряват да удължават живота на старите си реактори, а и да строят нови. Други пък, като Германия, единствено преди дни сложиха завършек на нуклеарното произвеждане на ток в страната, като затвориха и последните работещи мощности - те не виждат нуклеарната сила като решение на зеления преход.
Реклама
Преди да се вършат съответни прогнози е значимо да се обърне внимание на отминалата 2022г, която макар че беше много характерна поради войната в Украйна, може да даде изясненост къде се намира Европа във връзка с зелените си цели и енергийната си политика.
Въглищата остават ли
По отношение на производството на електрическа енергия Европейски Съюз, включително и България, се намира в забавен миг. Строят се доста възобновими енергийни мощности, само че страните-членки не престават да разчитат на въглищните Топлоелектрическа централа за базови мощности. Според отчетът на Ember " Global Electricity Review ", през 2022 година 39% от производството на електрическа енергия в Европейски Съюз е пристигнало от фосилни горива, 22% от солари и вятър, 22% от нуклеарни централи, 10% от хидроцентрали и 6% от биоенергия.

На процедура най-големият фосилен дял идва от газовите централи и чак по-късно са въглищните, само че растежът в безспорните стойности е най-вече от въглищата.
Реклама
Разбира се изказване, че въглищните централи са рентабилни и са " назад в играта " в Европейски Съюз би трябвало да се прави с изискването, че през предходната година цените на пазара на електрическа енергия бяха рекордно високи и потребността от всевъзможен поток на електрическа енергия беше огромен, което предразполагаше токът на всички централи да се котира добре на пазара и всички да продават на огромна облага. Сега обстановката е радикално друга и активността на въглищните Топлоелектрическа централа се намалява с към 20% на годишна база. Разбира се, това се случва най-много за сметка на природния газ, който още веднъж е на ниска цена.

Европа се намира в забавен миг откъм зеления преход. Потребяваният " замърсен " ток е доста по-малко от равнищата по света - приблизително въглищата заемат над 50% от международното произвеждане, само че излъчванията на човек са по-високи, просто тъй като един европеец потрябва доста повече, в сравнение с междинното.
Войната и рекордните излъчвания
През 2022 година излъчванията от енергийния бранш на Европейски Съюз се усилват с 2.8% по отношение на миналата година, до момента в който междинното за света е 1.3% растеж. Въпреки че на пръв взор това е необичайно поради зелените политики и все по-голямото произвеждане от солари и вятър във всички държави-членки, то е напълно разумно поради въглищните централи. Особено в България, където лигнитните въглища генерират повече излъчвания на мегаватчас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР