Новият договор за ядрено разоръжаване на ООН, който стана обект

...
Новият договор за ядрено разоръжаване на ООН, който стана обект
Коментари Харесай

51 държави подкрепиха ядреното разоръжаване, НАТО обяви договора за нереалистичен

Новият контракт за нуклеарно разоръжаване на Организация на обединените нации, който стана обект на мощни рецензии от американска страна, ще бъде утвърден от 51 страни, предава „ Франс прес ", представена от „ Фокус ".

Споразумението за възбрана на нуклеарното оръжие, бе признато още през юли от 122 страни в Организация на обединените нации, като договарянията се водеха от Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия.

Нито една от деветте нуклеарни сили - Съединени американски щати, Русия, Англия, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел, не взе присъединяване в договарянията за контракта.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че това е крайъгълен камък, защото е първото многостранно съглашение за разоръжаване от последните две десетилетия.

„ Днес с право честваме един вододел. Сега би трябвало да продължим по сложния път към елиминирането на нуклеарните арсенали ", съобщи Гутериш.

Договорът ще влезе в действие, когато най-малко 50 страни го ратифицират.

Първият, който подписа съглашението, бе бразилският президент Мишел Темер.

В същото време НАТО обаче разкритикува съглашението определяйки го като „ нереалистично ", като в същото време насочи предизвестия, че налагането му рискува да подкопае опциите за интернационален отговор на програмата за атомни оръжия на Северна Корея.

От НАТО обявиха, че договорът „ подценява действителностите на все по-предизвикателната интернационална среда за сигурност " в лицето на възходящите закани, изключително от произлизащите от Пхенян, който наскоро извърши шестия нуклеарен тест.

„ В миг, когато светът би трябвало да остане единен пред лицето на възходящите закани, и по-специално пред сериозната опасност от нуклеарната стратегия на Северна Корея, договорът не взема поради тези незабавни провокации в региона на сигурността ", се споделя в изказване на Алианса.

„ Търсенето на възбрана на нуклеарните оръжия посредством контракт, който няма да ангажира нито една страна, притежаваща нуклеарно оръжие, няма да бъде ефикасна, няма да понижи нуклеарните арсенали и няма да ускори сигурността на нито една страна, нито ще способства за международния мир и непоклатимост ", се споделя в текста.

„ Всъщност рискува да направи противоположното ", предизвестява военната организация на Запада.

Намесата от страна на Алианса бе направена единствено ден, откакто американският президент Доналд Тръмп съобщи пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, че е подготвен да „ унищожи " изцяло Северна Корея.

Активисти приветстваха контракта като значима стъпка, само че множеството членове на НАТО бойкотират договарянията за подготовката на текста. Япония - единствената страна, която е претърпяла нуклеарни офанзиви през 1945 година, също му се опълчва.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР