Новият британски премиер Риши Сунак взе участие в първия си

...
Новият британски премиер Риши Сунак взе участие в първия си
Коментари Харесай

Риши Сунак взе участие в първия си парламентарен контрол като премиер

Новият английски министър председател Риши Сунак взе присъединяване в първия си седмичен парламентарен надзор като министър-председател , съобщи Ройтерс.

Дебютното му присъединяване като министър председател в парламентарните диспути с опозиционната Лейбъристка партия беше оценено като доста позитивно от неговите съпартийци, както и от политическите коментатори.

Сунак се стреми да постави завършек на продължаващия от месеци интервал на политическа неустойчивост във Англия, при който за два месеца на " Даунинг стрийт " 10 се смениха двама министър председатели, само че и да стабилизира ситуацията на своята ръководеща Консервативна партия, чиито позиции също се разклатиха поради политическите разтърсвания по върховете на страната.



По време на днешния парламентарен надзор 42-годишният политик, който след формалното си предопределение на поста през вчерашния ден от крал Чарлз Трети стана най-младият министър-председател в актуалната английска история, говореше решително и отвърна на изказванията на лейбъристите, че има намерение да ореже доста обществените разноски, с цел да приведе в ред държавните финанси.

" Моето верою е, че би трябвало постоянно, когато страната минава през тежки времена, да се помогне първо на най-уязвимите ", сподели Сунак на фона на бурни аплодисменти от страна на своите съпартийци в Камарата на общините. " Така беше по време на коронавирус рецесията, по този начин ще бъде и в този момент ", добави той.

През 2020 година когато Сунак заемаше поста на министър на финансите, страната изтегли огромни заеми, с цел да бъде защитена стопанската система от отрицателните последствия от пандемията, а в този момент като министър председател той се изправя пред сложното предизвикателство да върне английската стопанска система към растежа в изискванията на рецесията с все по-голямото повишаване на живота за елементарните жители.

Днес Сунак опита да парира и офанзивите на лейбъристите против решението му да върне като вътрешен министър Сюела Брейвърман - един от най-изявените представители на дясното крило на Консервативната партия - седмица откакто тя бе уволнена поради пробив в сигурността. Сунак резервира самообладание и когато опозицията повдигна въпроса за ниските налози, плащани от богати чужденци.

Съпругата на Сунак - която е щерка на индийски милиардер - по-рано тази година разгласи, че ще стартира да заплаща във Англия налозите върху приходите си от чужбина, откакто към нея се завихри дискусия в медиите по този въпрос, и то във време, когато Сунак усилваше налозите за семействата.

Настроението измежду депутатите от торите през днешния ден изглеждаше много по-различно от това, което цареше измежду тях предходната седмица, когато предшественикът на Сунак на премиерския пост Лиз Тръс, се яви на третия си, и както се оказа по-късно финален за нея парламентарен надзор след сриналия ѝ се престиж поради поредност радикални промени в позициите ѝ.



" Разликата в ситуацията на парламентарния надзор предходната седмица и през днешния ден е поразителна ", означи в Туитър Себастиан Пейн, който дава отговор за отразяването на новините от Народното събрание във " Файненшъл таймс ". " Сред депутатите на торите няма и помен от минорното въодушевление, в което бяха изпаднали предходната седмица ", прибавя той.

Подкрепата за консерваторите на Сунак в социологическите изследвания означи рекорден срив след несполучливите шест седмици на Лиз Тръс като министър председател. Новият министър-председател изключи опцията да свика предварителни избори.

В днешното си изявление по време на парламентарния надзор водачът на лейбъристите Киър Стармър от своя страна иронизира събитията от последните месеци по върховете на страната и Консервативната партия и нежеланието на новия министър председател да се яви на предварителни избори. Той направи това, припомняйки проницателен коментар от локално издание, че единственият път, когато Сунак е взел участие в предизборна конкуренция, е бил в конкуренцията за водач на торите и в нея той е претърпял погром от Лиз Тръс, която след това се отдръпна от премиерския пост по много злощастен метод.

Източник: Ройтерс


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР