Новият български премиер е истинска изненада, пише в статия на

...
Новият български премиер е истинска изненада, пише в статия на
Коментари Харесай

Невероятно: Как французите описват нашия премиер Кирил Петко...

Новият български министър председател е същинска изненада, написа в публикация на уеб страницата си Радио Франс Интернасионал, представен от БГНЕС.

С безапелационна победа на изборите в страната, групировката на Петков съумя да образува невиждана ръководеща коалиция в миг, в който страната му беше в разгара на продължаваща политическа рецесия. И до момента в който предходната пролет Кирил Петков беше напълно чужд в България, през днешния ден той въплъщава същинската вяра за смяна на българските жители. Основната му цел е една: да се постави завършек на бича на корупцията.

За да се разбере стремителният напредък на Кирил Петков, би трябвало да се огледа неговата кариера, която е изцяло нетипична за политическата класа в България. Новият български министър-председател е израснал в Канада, учил е в Харвард, Съединени американски щати, и се е върнал в страната едвам в края на 2000 година Той идва от семейство с родители учители, които емигрират през 90-те години, когато България е в разгара на икономическа рецесия. Семейството се открива в Канада, където Петков израства и учи, а след това се трансферира в Харвард. През 2007 година, когато България влиза в Европейски Съюз, Петков се връща в родината си.

В България Петков сполучливо започва пробиотична лаборатория, като с това въплъщава " пътешествието на „ златното момче “ и по този начин очарова и подтиква гласоподавателите и поддръжниците си. Това въодушевление от триумфа е нещо извънредно значимо в България, в едно нежно общество, в страна, чиито младежи избират да емигрират, тъй като тя е останала без бъдеще. Така че да си съумял човек, почнал от нулата и минал през Съединени американски щати и Харвард – е доста мощен мотив.

Борба с корупцията

Назначен за министър на стопанската система предходната пролет, когато страната е в разгара на политическа рецесия, Кирил Петков, слага преди всичко в работата си битката с корупцията. Българите постоянно го назовават " Джон Траволта " поради образната му аналогия с артиста.

Борбата с корупцията и отстраняването от политическия живот на предходния министър председател Бойко Борисов, който доминираше българската политика от десетилетие, бяха печелившата формула за триумфа на неговата партия „ Продължаваме промяната “.

„ Петков и неговият екип съумяха да извадят нескрито корупционни кавги в границите на шест месеца откакто бяха отпред на Министерството на стопанската система, в границите на преходното служебно държавно управление “, споделя Ромен льо Киниу, общоприет шеф на Eurocreative, мозъчен концерн за Централна и Източна Европа. Българите видяха в това предпочитание за унищожаване на корупцията - процедура, натрупвана по време на всички досегашни държавни управления от прехода насам. Това в действителност е огромното предизвикателство пред Петков и неговите съдружници: българският народ още веднъж да повярва в своята политическа система. "

Северна Македония: към унищожаване на ветото

Друг значим въпрос за новия български министър председател: битката с Covid-19. Коефициентът на имунизиране в България е под 30% и страната е с една от най-високите смъртни случаи в света. Затова главната цел на новия български министър председател ще бъде да убеди съгражданите си да се предпазят от вируса.

На интернационалната сцена Кирил Петков се показва като уверен проевропеец и желае да продължи напред по извънредно сензитивен въпрос в страната си: присъединението на Северна Македония към Европейския съюз, - нещо, против което България се опълчва. „ Тактиката, която е възприел, не е да концентрира диалозите единствено върху четенето на историята “, показва Надеж Рагару, „ само че също по този начин да предложи същинско икономическо съдействие сред двете страни, действително развиване на инфраструктурата. От тази позиция двете страни имат общи ползи. От своя страна, с цел да блесне в пространството на Югоизточна Европа, България би трябвало да има и по-развити транспортни мрежи. Така че вярата е, че посредством общи планове евентуално в месеците напред България ще вдигне ветото над РСМ. "

В изявление за " Файненшъл таймс ", обещано директно преди встъпването на Петков в служба, той самият си е дал шест месеца, с цел да приключи договарянията с Македония. Място за това ще е срещата на върха за Балканите, която ще се организира във Франция през юни следващата година ", написа още RFI.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР