Новият български игрален филм Жири“ (2021) е поетичен разказ за

...
Новият български игрален филм Жири“ (2021) е поетичен разказ за
Коментари Харесай

Музикалната драма Жири на дебютантката Петя Йосифова-Хънкинс – с премиера на 26-ия София Филм Фест

Новият български игрален филм „ Жири “ (2021) е лиричен роман за израстването на едно потомство и за стремежите на актуалните младежи у нас.

„ Жири “ е щура история, цялостна с обич и музика (и наркотици), в която се срещат доста ексцентрични персонажи, а трима отдадени на любовта другари попадат в музикален любовен триъгълник и се впускат в „ маратона “ на времето. „ Този сюжет е написан по самите артисти, ” - споделя в свое изявление неговият създател Николай Георгиев. Работата по текста продължава 4 години, а след това напълно естествено филмът се трансформира в музикална драма, като сценаристът е съумял да вплете детайли от действителния живот в своя роман. Главният воин – Жири, се включва като участник в градския маратон и тичайки пораства, намира любовта си, попада в театъра. Междувременно в един софийски бар група девойки и момчета също търсят любовта – и я намират по собствен метод.
Предизвикателни произведения във филмовата мозайка на района – още пет заглавия в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест
Балканският конкурс на СФФ обичайно включва най-успешните филми от района през миналата година. 2022 не е изключение – в прочие..
Прочети повече
Сюжетът се концентрира върху стремежите на младежите в нашето съвремие, пред които огромният град отваря безчет благоприятни условия за реализация. По пътя на своето развиване историята разкрива разнообразни истини за героите, нетърпеливи да видят себе си в другите сфери на живота. Младите хора търсят контакт и опция за другарство не в обществената мрежа, а в действителния живот – на улицата, в театъра, измежду природата.

Главните функции са поверени на студенти от театър-лаборатория „ Алма Алтер “ - Георги Арсов, Валерия Димитрова, Симеон Василев, а второстепенните функции са изиграни от по-известни артисти, измежду които Елена Петрова, Борислав Чучков, Никола Додов, Кирил Хаджиев-Тино и други Във кино лентата има и доста музика, дело на Иво Димчев, Константин Кучев и Георги Арсов. Оператор на кино лентата е Иван Тонев, а продуценти са Иван Тонев и „ АРС Диджитал студио “.

„ Жири “ е самобитна имитация към първия филм на Николай Георгиев като сценарист и режисьор „ Жирафчето “ (1988), основан по едноименния разказ на Иван Арнаудов, с който печели премията на Интервизия. Няколко десетилетия по-късно действителността е друга и житейските уроци, които би трябвало да научат младите генерации, са напълно разнообразни.

Режисьорката на кино лентата Петя Йосифова-Хънкинс е приключила магистърска стратегия по изкуства и актуалност и е лекар по история на изкуството в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Специализирала е в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ театрално синтетично изкуство. Петя Йосифова е актриса и специалист по мениджмънт и продуцентство в региона на изкуството и културата. Има опит в провеждането на разнообразни курсове и уъркшопи, свързани с хореография и авторски театър; тя е и заместник-директор и хореограф на университетския спектакъл „ Алма Алтер “. В работата ѝ като режисьор ѝ оказва помощ опитът като актриса и началник на планове в Театър-студио „ 4xC “ и ДСВТ, Габрово.
Конкурс за български късометражен филм на 26-ия София Филм Фест
За 20-та поредна година интернационалният кино фестивал София Филм Фест провежда конкурс за български късометражен филм. В състезанието са...
Прочети повече
Още от КИНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР