Новият 16-километров участък на автомагистрала Хемус“ от Белокопитово до Буховци,

...
Новият 16-километров участък на автомагистрала Хемус“ от Белокопитово до Буховци,
Коментари Харесай

Най-новата част от "Хемус" е по-тясна и само до 120 км/ч

Новият 16-километров сектор на автомагистрала „ Хемус “ от Белокопитово до Буховци, който през днешния ден откри служебният министър на районното развиване Иван Шишков, е по-тесен от нормалните параметри за автомагистрала. Затова и ограничаването на скоростта по него ще бъде 120 км, а не 140 км в час, заяви БНР.

Участъкът от " Хемус " бе приключен и пуснат в експлоатация с повече от две години забавяне. Стойността на строителството е 120 млн. лева, като първата копка беше направена през август 2018 година По трасето са построени 7 виадукта, 8 мостови уреди и 10 селскостопански подлеза.

" Участъкът е по-тесен, защото подобен е бил планът преди няколко години ", уточни министър Шишков. Според техническия шеф на шуменската компания реализатор „ Автомагистрали – Черно море “ Асен Тодоров, по-тесният път няма да основава заплаха за придвижването. Спестеното разстояние е от спешната лента и от разграничителната линия на пътя. 

Движението по автомагистралата до Буховци към този момент е пуснато. Към момента са построени 190 км от общо 420 км по автомагистрала „ Хемус “. Активно се работи за намирането на трасе за 7-и и 8-и лот на автомагистралата, както и за узаконяването на 4-ти и 5-и лот посредством изменение в Закона за устройство на територията, посочи министър Шишков.

НОВИ ПРОВЕРКИ

Преди ден Шишков съобщи пред Bulgaria ON AIR, че Министерство на регионалното развитие започва активни инспекции на ремонта на жълтите павета по централния софийски бул. " Цар Освободител ", довел до още един ремонт поради недобре свършена работа.

" Правим го не с цел да навредим на общината, а за да помогнем и да бъде спазен срокът за довеждане докрай на обекта – до март 2023 година. Столична община е закъсняла извънредно доста в построяването му ", сподели Шишков. Той разяснява, че от 1936 година, когато паветата са били съществена настилка, е имало устав за реденето им и тогава не е имало проблеми.

Шишков призова компанията строител да уточни дали казусът е в нея или в плана: „ Очакванията са  компанията строител – в тази ситуация „ Трейс Груп “, да излезе и да каже: „ ние сме отговорни, тъй като редим неприятно “ или „ планът не е добър и изпълнявайки го се случва това “.  Нека компанията каже те ли са отговорни или планът е фалшив. Защото при фалшив план колкото и да се пренареждат паветата, резултатът ще е еднакъв и ще се губи още време ".

Според нето проблемите с ремонта на столичната улица „ Граф Игнатиев “ също се дължали на неприятно планиране, откакто е имало 8 заповеди за преправка към главното позволение за градеж от 2015 г. По думите му и в този случай, и с жълтите павета на " Цар Освободител ", вършат усещания едни и същи неща - разделянето на стадии и преработките в плановете. 

При изграждането на автомагистралите също имало проблем с качеството и скоростта на планиране. За доста участъци липсвали проекти или те претърпявали преработки по време на строителството, тъй като не били добри в началната им фаза. Шишков даде образец с магистрала „ Европа “, за която е одобрил изменение на към този момент утвърден Подробен устройствен план в частта до Калотина, защото не било предвидено осветленията на пътните възли. Друг пропуск бил непревдивени в никакъв проект към 150 метра сред Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина и началото на автомагистралата. 

За взаимните инспекции с Министерство на вътрешните работи на лотове 2 и 3 на Автомагистрала „ Тракия “ районният министър отхвърли упреците, че е пиар акция. Проверката е била поискана още през април от АПИ в границите на постоянния кабинет.  

Той изясни, че казусът с открития дефицит на задоволително материал при строителството води до по-краткия експлоатационен живот. " Голяма част от автомагистралите не са издигнати, а съществуващите към този момент би трябвало да се ремонтират. Когато затваряме и дребното автомагистрали за ремонт, сътворяваме проблеми за придвижването. Ако не желаеме да живеем по този метод, страната би трябвало да промени цялата системата “, акцентира министърът. По думите му пътните компании би трябвало да стартират да работят по нов метод и да подписват обособени контракти за настоящ и за главен ремонт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР