Новите управляващи нямат ангажимент към състоянието на българската култура. Няма

...
Новите управляващи нямат ангажимент към състоянието на българската култура. Няма
Коментари Харесай

Минеков разочарован: Новите май нехаят за културата

Новите ръководещи нямат ангажимент към положението на българската просвета. Няма дейности. Министерството на културата е потънало в бедност отвред.
Това съобщи пред Българското национално радио някогашният министър на културата от служебното държавно управление на Стефан Янев проф. Велислав Минеков.

Той изрази отчаяние, че не е бил извикан на съвещанието на културната комисия, с цел да покаже направените от служебното министерство старания за бюджета за просвета.

“В последните месеци работихме старателно с Министерство на финансите. Впоследствие стигнахме до плана за бюджет на МК, за който предложихме средства в размер на 184 623 000 лв. върху досегашния бюджет от 244 милиона лв., само че имайте поради, че от тях 211 милиона са дотация на МФ ", уточни Минеков.

Той уточни, че Министерството на културата и парламентарните партии в 45-ия и 46-ия парламент са били постигнали единодушие за увеличение на бюджета за просвета.

" Още в първия длъжностен кабинет направихме срещи с представителите на партии, най-много с тези, които в този момент са в четворната коалиция. Стигнахме до извода, че повишаване с 1%, което беше фантазия за мнозина, не е допустимо. Но годишно повишаване с 0,2 стъпка към Брутният вътрешен продукт, в този момент е 0,6, е допустимо да се случи, до момента в който един ден стигнем до заветното най-малко 1,6. Това би било добре за Министерството на културата. Усещам някаква невярност от това, което мислехме и не се получи ", уточни Минеков.

По думите му не е вярна информацията, показана по време на Парламентарния надзор от министъра на културата Атанас Атанасов в отговор на въпрос от депутата Тома Биков, че за месеците, в които Минеков е бил министър, е раздал на четирима свои съветници в политическия кабинет общата сума от 75 650 лв.:

" Това е неистина. Средната заплата в МК е 2000 лв., там се движат и заплатите на съветниците. Министърът не е излъгал, просто не е пояснил, а и министърът не прави заплати в министерството ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР