Новите собственици на стари автомобили бързо ще губят правата си

...
Новите собственици на стари автомобили бързо ще губят правата си
Коментари Харесай

Имаш кола - нямаш кола: Бавиш ли регистрацията, КАТ я отписва

Новите притежатели на остарели коли бързо ще губят правата си над тях, в случай че до два месеца след покупката не записват колите на свое име. След този период КАТ ще заличава автоматизирано регистрацията на транспортното средство, написа 24 часа.Това плануват следващите промени в Закона за придвижване по пътищата, които депутатите одобриха преди време на второ четене и които следва да бъдат оповестени в Държавен вестник.
Около промените имаше доста полемики, само че за тъкмо тази от новите разпореждания по този начин и не стана дума.
Промяната ще удари най-много тези българи, които бавят регистрирането на колата си откакто я купят и при провинение на пътя минават сред капките. В множеството случаи, когато катаджиите засекат някой джигит в крачка, стигат до остарелия му притежател, а той демонстрира контракт, че автомобилът към този момент не е негов.
Отсега нататък всеки, който се контракти с продавач и подписа контракт пред нотариус за определената от него кола, ще има 2 месеца да я записва в Пътна полиция. След това автоматизираната осведомителна система ще заличава регистрацията служебно, написа "24 часа ".
Това става допустимо с новата електронна връзка сред Нотариалната камара и Министерство на вътрешните работи, посредством която ще се обменя информация за записаните коли и подписаните контракти за покупко-продажба, и която ще стартира да работи от януари 2018 година
Новият покупател на остарял автомобил ще може да подаде заявление за ваучър авансово, в случай че няма да сменя номерата на колата.
За новите си придобивки водачите ще имат период от 1 месец да ги записват в общината по непрекъснат адрес, а не както беше до момента - 2 седмици. Ако пропусне обаче, ще бъде санкциониран с 200 лева, като се изключи че ще прекратят служебно регистрацията на колата му.
С последните промени в Закона за придвижване по пътищата се вкара санкция за шофиране в спешната лента и се позволи на рейсовете от градския превоз в София да минават по релсите на трамваите, с цел да заобикалят запушване.
С други от промените се стягат още повече наказванията за дрогирани и пияни водачи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР