Новите сгради от 2024 година трябва да бъдат проектирани с

...
Новите сгради от 2024 година трябва да бъдат проектирани с
Коментари Харесай

Новите сгради с почти нулево потребление на енергия. Възможно ли е?

Новите здания от 2024 година би трябвало да бъдат проектирани с близо до нулево ползване на сила, съгласно разпоредба за техническите условия към енергийните характерности на постройките. Това значи 55 % от силата, която се употребява в тях, да бъде от възобновими източници.

" С високите цени на силата, а и с вероятността за цялостна либерализация на пазара най-разумното решение е да се вкарват ограничения за енергийна успеваемост и да се конфигурират възобновими източници ", изяснява за Българска телеграфна агенция Ивайло Алексиев, изпълнителен шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР).

По думите му това е допустимо и сега, тъй като е направена смяна в Закона за силата от възобновими източници предходната година, която дава опция, без дълга процедура по координиране с разпределителното сдружение, да се конфигурира такава апаратура за лично ползване.

" Мерките за енергийна успеваемост и възобновими източници са най-чувствителни към цената на силата, която се доставя. До момента, защото семействата употребяват сила на контролирани цени, не е имало сериозен напън върху тях за осъществяване на такива ограничения ", разяснява още Ивайло Алексиев.

Възможностите за внедряване на ВЕИ в жилищното строителство не са доста. Можем да приказваме главно за слънчеви панели, биогориво и в някои случаи за геотермална сила, споделя Диляна Христова, общоприет управител на строително-инвестиционната компания " Нова Сити Груп " (Nova City Group) България.

По думите й заради тази причина тези източници на сила са подобаващи за потребление главно в еднофамилни къщи или дребни жилищни здания. Биогоривото е най-неразпространеният тип. Източниците на геотермалната сила не са налични на всички места, а и даже да ги има, те следва да са с избрана температура - по-висока за рандеман на електрическа енергия и по-ниска за отопление.

Соларните панели са подобаващи за здания, при които съотношението сред покривните пространства, където те нормално се слагат и използваемата повърхност на постройката, е уместно за задачата. Тоест добивът на сила да не е пренебрежимо дребен спрямо потреблението, изясни специалистът. Например за висока, само че тясна жилищна постройка слагането на панели не е рентабилно. Това е една от аргументите това съоръжение да се конфигурира върху покривните пространства на къщи и логистични паркове.

Съвременното жилищно строителство следва да дава отговор на избрани критерии за енергийна успеваемост. Спазването на тези критерии се потвърждава със документ за планови енергийни характерности. Постигането на добра енергийна успеваемост се залага още на стадий планиране, където биха могли да се употребяват естествените въздушни потоци, предназначението на пространствата да бъде съобразено с ревюто и часовете слънцегреене, изяснява Диляна Христова.

Тя уточни, че енергийната успеваемост на постройките може да бъде нараснала със слънцезащитни прозорци и апарати за пасивно оползотворяване на слънчевата сила, апаратура на по-енергоефективни осветителни тела, ограничения за понижаване на потреблението на сила с слагане на датчици за придвижване или таймери за надзор на осветлението и доста други. Добри образци от практиката в България са новите офис здания, някои от които са с извънредно висока енергийна успеваемост, което от време на време е и наложително изискване за наемане на офис площи на доста непознати компании у нас.

Доколко комплицирано е внедряването на ВЕИ в жилищни здания и какво може да бъде направено, с цел да се улесни процесът? 

Напоследък се вижда наклонност към облекчение на процедурите и условията при въвеждането на ВЕИ в постройките. Но постоянно за вложителите тази инвестиция е нерентабилна. При здания с високо ползване, само че невисок рандеман на сила, защото вложителят би трябвало да закупи и конфигурира оборудването (най-често слънчеви панели), само че няма право да продава създаваната сила на бъдещите жители на постройката, за него тази инвестиция е невъзвръщаема и постоянно тя съставлява просто добавена стойност за крайния покупател. За еднофамилните къщи тази форма на енергийна успеваемост е по-приложима и по-рентабилна за вложителя, изясни специалистът.

Поради изброените нагоре аргументи, за многофамилните жилищни здания вложителите рядко прибягват до апаратура на системи, ползващи ВЕИ. Затова и купувачите не чакат да ги има, сподели Христова. Не съм имала питане дали предвиждаме сходен вид " екстра " в нашите здания, само че считам също по този начин, че клиентите осъзнават, че в случай че има сложени слънчеви панели, това оскъпява строителството и неизбежно ще се отрази на крайната цена на жилището. Освен това панелите не са доста подобаващи за здания в дейна градска среда заради замърсяването и запрашаването на самите панели, което понижава тяхната успеваемост. Също по този начин тези съоръжения изискват периодическа поддръжка от сертифицирани компании, което генерира спомагателни разноски за живущите в постройката. Според мен тези разноски са оправдани, защото създадената сила понижава разноските на семействата, само че за жалост считам, че в България към момента не сме придобили този нрав, разяснява Диляна Христова.

То се ползва на старите, към този момент съществуващи здания, които са в употреба. Целта на обследването е да се види в кой клас на енергийна успеваемост попада постройката към сегашния миг. Прави се енергиен модел на постройката, след което стартират да се предписват пакети от енергоспестяващи ограничения за реализиране на по-висок клас на енергийна успеваемост, изясни за Българска телеграфна агенция Мирослав Йоргов, създател и шеф на " Диамант БГ " - компания за проучване и узаконяване на енергийна успеваемост на здания и промишлени системи.

Изборът на ограничения се съгласува и разисква със притежателите по отношение на резултатите, които желаят да реализират. Обикновено са съответен клас на ЕЕ, размер на инвестицията, реализиране на по-високи точки по стратегии за финансиране, сподели той. 

За да стартира проучване за енергийна успеваемост, на първо време би трябвало хората от постройката да са взели решение и да го възложат на компания, вписана в обществения указател и да се подпише контракт. Процедурата е разграничена на няколко стадия. Тя включва енергиен одит; разбор на строителните проекти; допитване към живущите посредством анкетни карти във връзка с по-енергоемките електрически потребители, дограма, топлоизолация и други, както и посещаване и оглед на постройката.

Резултатите от обследването се предават в отчет, документ и обобщение. Сертификатът демонстрира клас на енергийна успеваемост на постройката, отделените нездравословни излъчвания, разпределението на сила по системите на постройката. Класът на енергийна успеваемост се дефинира от енергийния модел на постройката.

Жилищните здания у нас се разделят на еднофамилни жилищни здания и многофамилни жилищни здания. Основните възобновими енергийни източници са фотоволтаични панели (за произвеждане на ел. енергия), слънчеви панели (за произвеждане на топла вода) и термопомпи с КПД над 350 %. Има и други, несъмнено.

При еднофамилни жилищни здания има капацитет да се конфигурират ВЕИ. Поставянето на фотоволтаици, в композиция с термопомпа, дава доста положителни резултати и към този момент има изпълнени сходни планове, сподели Мирослав Йоргов.

При многофамилни жилищни здания практиката демонстрира, че все още това е неприложимо, с изключение на в доста редки случаи. Казусът настава, когато силата от ФЕЦ (ВЕИ-то) би трябвало да се раздели по-равно сред всички. Нужните мощности на всеки апартамент са разнообразни в другите часове и се оказва мъчно оползотворяването на цялата сила, а не се ли употребява цялата сила, се нарушава рентабилността на инвестицията. Използването единствено за общи елементи осветяване и асансьор без батерии е неефективно, а с батерии е нерентабилно. Затова и индикаторът от ВЕИ беше изваден от програмата за финансиране на многофамилни жилищни здания преди да отвори публично, уточни специалистът.щ

Най-честите внедрени енергоспестяващи ограничения са топлинно уединяване на външни стени, замяна на дограма, топлинно уединяване на покрив и под, както и инсталиране на енергоспестяващо осветяване в общите елементи.

При многофамилни жилищни здания се извършва топлоизолация на стени, замяна на дограми и енергоспестяващо осветяване в общите елементи, само че се работи " на парче ", т.е. живеещите във всеки апартамент вземат решение сами за дебелината, както и типа и цвета на топлоизолацията. Ако е по стратегия, постройката се преглежда изцяло и се предписват сложни ограничения. Разликата се вижда и от архитектурния образ на постройките, разяснява Мирослав Йоргов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР