Новите самолети на американския производител Boeing имат един проблем -

...
Новите самолети на американския производител Boeing имат един проблем -
Коментари Харесай

Boeing е била тук и друг път: През 60-те години 4 самолета 727 катастрофират за 4 месеца

Новите самолети на американския производител Boeing имат един проблем - те не престават да катастрофират. Темата за случаите с модела 737 Max не слиза от заглавията в медиите по всички краища на света, а редица страни не разрешиха пътническите полети с него. По-точно 371 самолета в световен мащаб.

Това обаче не е първият път, когато една от двете компании, контролиращи авиационния пазар, се намира в сходна рецесия.

Историята помни, че за интервал от 4 месеца сред 1965 и 1966 година четири самолета Boeing 727 катастрофират. В три от случаите случаят идва минути преди кацането им на летища в Щатите, а два от случаите се случват единствено в границите на една седмица, споделя CNN Business.

Уроците от предишното

Очевидно е, че американската компания е съумяла да оцелее след тази рецесия отпреди половин век. Какъв би бил изводът от нея за сегашната обстановка, в която се намира тя?

На първо място качественото и съответно образование на водачите, които ръководят нови модели, е от решаващо значение. В случая през 60-те години на тях не са им извършени задълбочени образования за модела 727, което е и главната причина за злополуките.

В случая със 737 Max към този момент се знае, че двете машини не са били снабдени с жизненоважната система за сигурност, за която от Boeing желали в допълнение доплащане. От друга страна е допустимо и за водачите да не са били готови да се оправят с тежката обстановка.

Историята от 60-те години демонстрира, че е допустимо страхът на пасажерите от даден аероплан да бъде преодолян, в случай че производителят успее да потвърди, че те са задоволително сигурни.

Това е и образецът на серията 727, която става най-продаваната за американската компания по това време. До прекъсването на производството й през 1984 година от нея са създадени 1832 броя и са продадени 1831 броя, което е връх за авиоиндустрията преди стартирането на новото потомство 737.

Според анализатори връхната точка на чувствителността във връзка с 737 Max е била достигната с злополуката в Етиопия, само че с времето и с привършване на следствията ще отшуми. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР